Πυρετός διαπραγματεύσεων για απεργίες, απολύσεις και ασφαλιστικό

Πυρετός διαπραγματεύσεων για απεργίες, απολύσεις και ασφαλιστικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στη Γενεύη, την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), θα παιχτεί το πρώτο ημίχρονο του αγώνα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους εκπροσώπους των δανειστών για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264. Το δεύτερο ημίχρονο θα συνεχιστεί στην Αθήνα με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας των δανειστών και θα… διανθισθεί με μια σειρά άλλων «καυτών θεμάτων», όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σε… ουδέτερο έδαφος, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με τους προέδρους των ελληνικών εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε το 1982 και ισχύει μέχρι σήμερα. Στη συνάντηση, με επικεφαλής το ILO, θα παρουσιαστεί και η μελέτη που ήδη έχει κατατεθεί στην τρόικα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργίες τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση αναφορικά τόσο με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων όσο και με την εφαρμογή του δικαιώματος της ανταπεργίας από τους εργοδότες. Η πρόταση της τρόικας για συμμετοχή του 50%+1 των εργαζομένων ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης για τη λήψη απεργιακής απόφασης ισχύει μόνο στη Βουλγαρία, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως επιμένουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ελπίζει στη διαμεσολάβηση του ILO, στο οποίο, άλλωστε, έχει αναθέσει και την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με το δεύτερο «δύσκολο» θέμα που θα κληθεί να συζητήσει με την τρόικα, τις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές εισηγήσεις από τον Οργανισμό είναι θετικές, καθώς κρίνεται πως η τελευταία παρέμβαση με την ισχυροποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και τη μεταβίβαση της τελικής έγκρισης για ομαδικές απολύσεις από τον υπουργό Εργασίας στον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Πριν από το ταξίδι στη Γενεύη, στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ξεκινήσουν την προετοιμασία της νέας διαπραγμάτευσης. Σήμερα, αναμένεται σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο για τις συντάξεις και τα δημοσιονομικά των Ταμείων, ενώ την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για την πορεία των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών. Η πορεία των δημοσιονομικών των Ταμείων δεν είναι καλή, ενώ ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων κύριας ασφάλισης. Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται προκειμένου να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη διοικητική – λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω ενοποιήσεων Ταμείων, αλλά και διαδικασιών (κοινή είσπραξη εισφορών με φόρους), ενώ με ταχείς ρυθμούς τρέχει και η επίλυση των προβλημάτων στην εφαρμογή του νόμου για τη βασική σύνταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2015

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή