Ξεκίνησαν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Ξεκίνησαν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τα τρία πρώτα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου που κατασχέθηκαν και βγαίνουν στο «σφυρί» από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι οφειλέτες έχουν χρέη που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου κατασχέθηκαν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, οι τρεις e-πλειστηριασμoί που αναρτήθηκαν χθες, δεν φαίνεται να κεντρίζουν την προσοχή των υποψήφιων επενδυτών λόγω του γεγονότος ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι κατώτατη της αντικειμενικής αξίας και ως γνωστό οι σημερινές αντικειμενικές είναι πλασματικές. Επίσης, στα δύο αγροτεμάχια που εκπλειστηριάζονται η εκτίμηση που έχει γίνει από τον δικαστικό κλητήρα είναι πολύ μικρότερη από την τιμή πρώτης προσφοράς.

Ενας ακόμα λόγος που οι πλειστηριασμοί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα έχουν όφελος για το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση για τους υποψήφιους επενδυτές, έγκειται στη συζήτηση – διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα. Συγκεκριμένα η τρόικα ζητεί η τιμή πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς να ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει η τιμή αυτή να διαμορφωθεί στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι κάτω της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι από ελάχιστο έως μηδαμινό. Διαφορετική ωστόσο είναι η άποψη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα η κ. Αικ. Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι: «Με την ανάρτηση των στοιχείων από τις 24/9/2014 στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ www.publicrevenue.gr – εκτός από τα τοπικά ΜΜΕ που ορίζει ο νόμος – θα εξαλειφθούν παθογένειες και δυσλειτουργίες ετών που λειτουργούσαν εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς και των κατόχων των ακινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επισκέπτονται τον ιστότοπο, θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις χρηστικές πληροφορίες όπως: το είδος του περιουσιακού στοιχείου (περιγραφή κ.λπ.), τον αρμόδιο υπάλληλο του πλειστηριασμού, την τιμή της πρώτης προσφοράς, καθώς και τυχόν διαθέσιμες φωτογραφίες».

Πάντως, οι πρώτοι πλειστηριασμοί που αναρτήθηκαν δεν αναμένεται να προκαλέσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό διότι στα 2 από τα πρώτα 3 ακίνητα η τιμή πρώτης προσφοράς είναι πολλαπλάσια της αξίας του ακινήτου που εμφανίζεται στο σύστημα.

Συγκεκριμένα, αγροτεμάχιο στην Αυλίδα έκτασης 2.391,50 τ.μ. εκτιμήθηκε στο ποσό των 7.500 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 38.000 ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «όταν έγινε η κατάσχεση του συγκεκριμένου ακινήτου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν ίσχυε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας οπότε τέθηκε μια ενδεικτική τιμή 7.500 ευρώ. Σήμερα όμως η αντικειμενική του αξία είναι στις 38.000 ευρώ και εκεί ορίζεται η τιμή εκκίνησης».

Τα τρία πρώτα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί:

1. Ξενοδοχείο 14.623 τ.μ. στην κοινότητα Ρίζες στη Ζάκυνθο με τιμή πρώτη προσφοράς τα 4,4 εκατ. ευρώ.

2. Αγροτεμάχιο 41.850 τ.μ. στο οποίο υπάρχουν δύο κτίρια (ψυγεία-αποθήκη και μηχανοστάσιο) με πρώτη προσφορά τα 6,26 εκατ. ευρώ στην Αυλίδα του Δήμου Χαλκιδέων.

3. Αγροτεμάχιο μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο 2.391 τ.μ. στην Αυλίδα του Δήμου Χαλκιδέων με πρώτη τιμή τις 38.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα εξής:

1. Περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού που επισπεύδονται σε βάρος οφειλετών με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή (συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους επιβαρύνσεων) άνω των 300.000 ευρώ.

2. Στα στοιχεία της δημοσίευσης περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

• Τα στοιχεία της επισπεύδουσας αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, καθώς και το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του αρμοδίου για την εκτέλεση,

• συνοπτική περιγραφή του προς πλειστηριασμού περιουσιακού στοιχείου,

• φωτογραφίες του προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου, εφόσον υφίσταται,

• η τιμή της πρώτης προσφοράς,

• το όνομα και η ακριβής διεύθυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού,

• ο τόπος, η ημέρα και η ώρα του πλειστηριασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή