ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Διασταυρώσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αγώνα δρόμου προκειμένου η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να ξεκινήσει εντός του 2014 δίνουν υπουργείο Εργασίας και δήμοι. Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο η εφαρμογή του να ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου, ήδη έχουν αρχίσει μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) του υπουργείου Εργασίας τα πρώτα τεστ, καθώς οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση το πραγματικό εισόδημα, σε πραγματικό χρόνο. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται διασταυρώσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ακόμη και ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), ώστε να επιλεγούν αυτοί που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, με βάση όχι τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, αλλά αυτά που λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο. Εξαιτίας δε, της ήδη σημαντικής καθυστέρησης στην εφαρμογή ενός θεσμού που και μνημονιακή υποχρέωση είναι και θα αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για την επερχόμενη αναδιάρθρωση του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και των 13 δήμων που έχουν επιλεγεί, προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Σε πρώτη φάση, η πιλοτική εφαρμογή του αναμένεται να κοστίσει 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν προβλεφθεί, για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:

• Του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, του εισοδήματος με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και των ποσών από πηγές κατάρτισης.

• Των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης κ.λπ.

• Των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικού ΑΜΕΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφασης.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο, με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ.