Δράσεις του υπουργείου Εργασίας για σίτιση και στέγαση απόρων

Δράσεις του υπουργείου Εργασίας για σίτιση και στέγαση απόρων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά δράσεων για τη σίτιση και ει δυνατόν τη στέγαση των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους ή σε ξενώνες «τρέχει» αυτήν την περίοδο το υπουργείο Εργασίας, με χρηματοδότηση από το κοινωνικό πλεόνασμα. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες προκειμένου να επισπευσθεί η έγκριση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους, ύψους 330 εκατ. ευρώ, με στόχο την επισιτιστική αλλά και βασική υλική στήριξη σε πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με στόχο την παροχή σίτισης σε 25.000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν χάσει το σπίτι τους και ζουν στο δρόμο, στους ξενώνες των δήμων και της Πρόνοιας ή βρίσκονται υπό την απειλή να μείνουν άστεγοι, το υπουργείο Εργασίας υπογράφει προγραμματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με τις μητροπόλεις. Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν υπογραφεί με τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους δήμους.

Παράλληλα, κινούνται εκ νέου οι διαδικασίες δημιουργίας μιας μονάδας φροντίδας αστέγων στο Δρακοπούλειο Ιδρυμα, εφόσον τελικά το υπουργείο Υγείας υπογράψει την παραχώρηση του κτιρίου. Η σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψους 500.000 ευρώ έχει υπογραφεί, ενώ έχει ήδη εξευρεθεί και χορηγία για τη μετατροπή του κτιρίου σε Μονάδα Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας και έχει συμφωνηθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ενισχύσεις για τη βελτίωση των προδιαγραφών προβλέπονται και για τα κέντρα ημέρας και τους ξενώνες φιλοξενίας, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της γραμμής παρέμβασης «197» που λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και για τα προβλήματα των αστέγων (χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά μόνο για την ενημέρωση του ΕΚΚΑ στην περίπτωση κινδύνου των αστέγων από το ψύχος). Παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης 1.200 αστέγων και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανταπόκριση των φορέων, κυρίως των ΜΚΟ και της Εκκλησίας, είναι μεγάλη.

Τη συνεργασία της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων κοινωνικής φροντίδας, καθώς και των συλλόγων που παραδοσιακά ασχολούνται με τη στήριξη των απόρων, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας και στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους. Ηδη, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, που σηκώνει το βάρος της δημιουργίας δομών πρόνοιας σε μια περίοδο που οι ανάγκες και αυξημένες είναι και συνεχώς διευρύνονται, απέστειλε επιστολή προς τον απερχόμενο κοινοτικό επίτροπο για θέματα Απασχόλησης Λ. Αντορ, ζητώντας του… άλλη μία χάρη: να εγκρίνει εγκαίρως το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελλάδας προκειμένου να εκταμιευθεί μέρος των 330 εκατ. ευρώ που αφορά στην προγραμματική περίοδο έως το 2020, να ξεκινήσουν οι δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί και να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος παροχής τροφίμων, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης σε 165.000 οικογένειες. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων ανά νομό προκειμένου οι δράσεις να υλοποιούνται στοχευμένα και με διαφάνεια, ενώ θα υπάρχουν και αποκεντρωμένοι διαγωνισμοί για τη διανομή τοπικών προϊόντων ανά περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή