Με συμμετοχή μεγάλων παικτών οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

Με συμμετοχή μεγάλων παικτών οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας θα δώσουν το «παρών» στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες το ΕΛΙΑΜΕΠ για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Ο ίδιος συμμερίστηκε απολύτως την αισιοδοξία που εξέφρασε μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα στο Ιόνιο και στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις έγιναν σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ και προϊδεάζοντας για τα αναμενόμενα αποτελέσματα των διαγωνισμών τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει είναι καλύτερα από ό,τι λέμε δημόσια». Την κυβερνητική αισιοδοξία για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επιβεβαιώνει και η έλευση στην Αθήνα κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας το διήμερο 1 – 2 Οκτωβρίου στο συνέδριο Balkans oil & Gas Sammit. Στο συνέδριο θα εκπροσωπηθούν περισσότερες από 100 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι ExxonMobil, Shell, Gazprom, Russneft Bankers Petroleum, Edison, Enel, OMV, Petromanas, RWE Dea Τransatlantic Petroleum, Vegas Oil & Gas, Zarubezhneft κ.ά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου με την παρουσίαση των σεισμικών δεδομένων Ιονίου και Κρήτης, «Ελλάδα Mega Project», ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων». Με τη δημοσίευση θα αρχίσει να ωριμάζει και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ στην «Κ», που παρατηρούν ότι η κινητικότητα από την επενδυτική πλευρά έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Τα πακέτα που έχουν αγοραστεί μελετώνται πολύ αναλυτικά από ειδικά στελέχη των εταιρειών, για να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν το ρίσκο μιας νέας και ανεξερεύνητης αλλά ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενης αγοράς.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε χθες και στις επαφές που είχαν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός στο Μπακού με τον επικεφαλής της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ. «Δεν είναι μόνο η BP, είναι πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν», τόνισε ο υπουργός. Στο βαλκανικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία πάντως να ενημερωθούν για τα κοιτάσματα της Κροατίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από τις παρουσιάσεις που θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή