Βιώσιμο χρέος και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει το υπ. Οικονομικών

Βιώσιμο χρέος και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει το υπ. Οικονομικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα επιχείρημα προσθέτει η κυβέρνηση στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο της συζήτησης για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ το 2022, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται πλέον η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και να υπάρχει «παράθυρο» για αλλαγή τους.

Η τελευταία επίσημη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι ότι θα υποχωρήσει στο 117,2% του ΑΕΠ και της Κομισιόν στο 112% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω:

1. Λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων. Οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους είχαν ως μέσο κόστος δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Πλέον το Δημόσιο αντλεί ρευστότητα από τα έντοκα με επιτόκιο 2%. Αυτό σημαίνει ότι ετησίως υπάρχει εξοικονόμηση περίπου 380 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων, η οποία μειώνει το δημόσιο χρέος. Αντιστοίχως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το συνολικό μελλοντικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου είναι ευνοϊκότερες έναντι των προηγούμενων.

2. Λόγω του ότι τα κεφάλαια που δεν θα χρησιμοποιηθούν από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη στήριξη των τραπεζών μπορούν να επιστραφούν και να μειωθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος. Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του 11 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών μπορεί να επιστραφεί και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλωστε, η δανειακή σύμβαση προβλέπει πως όσα κεφάλαια δεν απαιτηθούν για τις τράπεζες επιστρέφονται, εκτός εάν υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που θα ορίζει άλλο τρόπο αξιοποίησής τους.

Με αυτά τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα είναι αισθητά χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να αναθεωρούνται οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί στόχοι.

Δηλαδή, παραμένουν ίδιες οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη, καθώς και οι φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, 4,5% του ΑΕΠ για το 2016, το ίδιο για το 2017, στο 4,2% του ΑΕΠ για τα έτη 2018, 2019 και 2020 και 4% του ΑΕΠ για το 2022. Οι στόχοι αυτοί είχαν τεθεί για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Τώρα, όμως, που αυτό επιτυγχάνεται εξαιτίας άλλων ευνοϊκών παραγόντων, υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα να αλλάξουν οι εν λόγω στόχοι προς τα κάτω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή