Στουρνάρας: Aσθενέστερη η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό

Στουρνάρας: Aσθενέστερη η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προβληματισμό του για τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

Αναφερόμενος σε μελέτες της ΤτΕ, τόνισε ότι: «η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό αποτελεί μη βέλτιστο αποτέλεσμα από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής δεδομένου ότι, όπως έχει παρατηρηθεί από διάφορους μελετητές, η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό είναι κατά μέσο όρο ασθενέστερη από την ανάκαμψη με τραπεζικό δανεισμό. H ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τον μακροχρόνιο ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις επενδύσεις και το απόθεμα παραγωγικού κεφαλαίου και αυξάνει τη μακροχρόνια ανεργία».

Αναλυτικότερα σύμφωνα με εμπειρική έρευνα της ΤτΕ, η πιθανότητα ανάκαμψης χωρίς τραπεζικό δανεισμό εξαρτάται από δύο ακόμη χαρακτηριστικά της οικονομίας: Πρώτον, τη διαφορά μεταξύ της αποταμίευσης και των επενδύσεων, δηλαδή τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του ιδιωτικού τομέα και, δεύτερον, τον βαθμό δημοσιονομικής και εξωτερικής προσαρμογής μιας χώρας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, όσο χαμηλότερες είναι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του ιδιωτικού τομέα στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, τόσο πιθανότερη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Δεδομένου ότι το έλλειμμα αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε μέσω της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό (δηλαδή μέσα από ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) είτε μέσω της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (δηλαδή μέσω της αποδέσμευσης της ιδιωτικής αποταμίευσης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις), οι ανισορροπίες αποταμίευσης-επενδύσεων είναι αυτονόητο ότι μεταφράζονται σε δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πρόβλημα της ανάπτυξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη νομισματική πολιτική, την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές και συνεπώς τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης της οικονομίας. Τέλος, τόνισε ότι η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ενωσης αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκτίμησε πως η συνολική αξιολόγηση και η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή