«Οχι» Κομισιόν σε αλλαγές των στόχων

«Οχι» Κομισιόν σε αλλαγές των στόχων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες μέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψαν το ενδεχόμενο αλλαγής δημοσιονομικών στόχων, ανοίγουν όμως παράθυρο για κάποιες περιορισμένες «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση και συγχρόνως εκτιμούν ότι για να καταφέρει η Ελλάδα πετυχημένη έξοδο στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια, θα πρέπει, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο, να υπάρχει μία αυστηρή εποπτεία, αλλά και αποθεματικά στα ταμεία της χώρας ή μια ανοικτή γραμμή πίστωσης από τους επίσημους πιστωτές.

Πιο συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν κάθετος: «Θέση μας είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν. Η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά πρέπει να είναι πιο σταθερή. Κάθε χαλάρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα σηματοδοτήσει στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε παλιές συνήθειές της καθώς πλησιάζει το τέλος των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής», είπε. Επί της ουσίας, η Ε.Ε. απορρίπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο όπως αποκάλυψε η «Κ» προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3% στο Μνημόνιο. Αλλος κοινοτικός παράγοντας σημείωνε ότι η αλλαγή στόχων που ευελπιστεί η Αθήνα δεν δείχνει σοβαρότητα, αν η Ελλάδα όντως θέλει να έχει πετυχημένη έξοδο στις αγορές.

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αυτές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν μόνο αν εξασφαλίζεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ληφθούν υπόψη ζητήματα που άπτονται της λαθρεμπορίας καυσίμων και του εντοπισμού των πραγματικών αιτιών της υποαπόδοσης συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή υλοποίησης κάποιων μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που επιδιώκει η Αθήνα, ο ίδιος παράγοντες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες περιορισμένες προσαρμογές, αλλά απέρριπταν το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός της αξιολόγησης ολόκληρα κεφάλαια του Μνημονίου. «Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, χάρη σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, αλλά η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει εύθραυστη. Για να τερματίσει η Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό με ασφάλεια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μπει το χρέος σε πτωτική πορεία. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές -υιοθετώντας τις υπόλοιπες σημαντικές μεταρρυθμίσεις- ότι παραμένει προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και στα υγιή δημόσια οικονομικά και μετά το πρόγραμμα. Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, θα πρέπει να δούμε πραγματική πρόοδο σε ένα ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων», είναι το μήνυμα του Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει μετά τo τέλος του υφιστάμενου προγράμματος, δήλωσε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα το 2015 θα είναι πιο σαφείς τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος». Πάντως, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι κατανοητή η βούληση της κυβέρνησης να μην πάρει άλλο δάνειο, αλλά προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλίσει η Αθήνα την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό μπορεί να γίνει πρώτον, με ισχυρή δέσμευση για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, με σημαντικό αποθεματικό στα ελληνικά ταμεία, ώστε κάθε έξοδος στις αγορές να μη γίνεται όταν τα ταμεία αδειάζουν. Τρίτον, με μία γραμμή πίστωσης σε περίπτωση ανάγκης, κάτι που ούτε η Ιρλανδία αλλά ούτε και η Πορτογαλία δέχτηκαν, όταν έληξαν τα δικά τους προγράμματα. Τέταρτον, να οριστεί και ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης -όχι με τη μορφή τρόικας- που θα μπορεί να ελέγχει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να απευθύνει προειδοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή