Σύστημα ανίχνευσης φορτίων σε λιμάνια και τελωνεία

Σύστημα ανίχνευσης φορτίων σε λιμάνια και τελωνεία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) θα εγκατασταθούν τελικά ανιχνευτικά συστήματα ελέγχου (x-ray scanners) στα λιμάνια και στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο. Το παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου μετά συνάντηση που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ν. Μαντζούφα.

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου μέχρι το τέλος του 2014 να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 να εγκατασταθούν τα πρώτα δέκα συστήματα. Το έργο θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή και την προμήθεια, ενώ θα είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια καλή λειτουργία του συστήματος για 12 έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 30 με 40 εκατ. ευρώ. «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο. Αντιθέτως, υπάρχει η πλήρης πολιτική βούληση για την πάταξη του λαθρεμπορίου, σε κάθε μορφή, όπως αποδεικνύεται και σήμερα», δήλωσε ο κ. Μηταράκης μετά τη συνάντηση.

«Με την υλοποίηση του έργου των αυτοκινούμενων ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου μέσω ΣΔΙΤ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η αύξηση του ποσοστού διενεργούμενων μη παρεμβατικών ελέγχων επί των διακινούμενων φορτίων θα οδηγήσει στη μείωση των δομών παραβατικότητας, στον περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου, στη βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών, καθώς και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με θετικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας», επισήμανε η κ. Σαββαΐδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή