Σύντομα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 20% η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2014

Με αφορμή τον εορτασμό, σήμερα, της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η υπ. Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη απηύθυνε μήνυμα προς τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου η σεζόν του 2015 να είναι ακόμη καλύτερη από τη φετινή. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί για το 2014 κοντά στο 20%. Το ΞΕΕ υπογράμμισε ότι τα ξενοδοχεία μέσα στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και παρά τις δυσκολίες σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα, τελώντας το πατριωτικό τους καθήκον. Η ΠΟΞ σημείωσε ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία –μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους– είναι εστίες ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και εξωστρέφειας.

Την άμεση έναρξη δύο νέων προγραμμάτων με στόχο τη στήριξη των καπνοκαλλιεργητών προωθεί η Παπαστράτος. Τα προγράμματα παρουσίασε χθες στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Καρασμάνη, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Νικήτας Θεοφιλόπουλος. Η Παπαστράτος θα προσφέρει δωρεάν κατάρτιση σε 120 εν ενεργεία καπνοπαραγωγούς μέσω εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Παπαστράτου θα προσφέρει υποτροφίες ύψους 5.000 ευρώ εκάστη σε 20 νεοεισαχθέντες φοιτητές σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ με αντικείμενο σπουδών την αγροτική καλλιέργεια.

Στην Ε.Ε. μεταφέρθηκε το ζήτημα για το Λιβίσι

Την άμεση ανταπόκριση του πρωθυπουργικού γραφείου και του υπ. Πολιτισμού Κων. Τασούλα προκάλεσε η έγγραφη παρέμβαση του τέως υφ. Τουρισμού και Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη σε σχέση με το θέμα του ελληνικού χωριού Λιβίσι στα μικρασιατικά παράλια, που οι Τούρκοι έχουν δημοπρατήσει για την τουριστική του ανάπτυξη από ιδιώτες. Σε δηλώσεις του ο κ. Νικητιάδης σημειώνει ότι ο κ. Τασούλας τού ανέφερε πως στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπ. Πολιτισμού της Ε.Ε. στο Τορίνο μετέφερε το ζήτημα στην αρμόδια επίτροπο για θέματα πολιτισμού της Ε.Ε. κ. Βασιλείου, η οποία με τη σειρά της το έθεσε στον αρμόδιο επίτροπο για τις υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, κ. Χανς, ώστε να πράξει τα δέοντα. Επίσης, ο κ. Τασούλας έθεσε το ζήτημα στον Τούρκο πρέσβη, ενώ προτίθεται να το συζητήσει με την εκπρόσωπο της UNESCO στην Ελλάδα και να το αναφέρει στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο. Ο κ. Νικητιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπήρξε από την κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο για το θέμα.

Προώθηση της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ

Η πρόθεση εισαγωγής στην ελληνική νομοθεσία του συμψηφισμού παραγόμενης καταναλισκόμενης ενέργειας αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ σε κτίρια και κατ’ αρχήν κρίνεται θετικά από τον ξενοδοχειακό κλάδο, αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γ. Ρέτσος. Ομως, σημειώνει ότι προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει, θα πρέπει η αυτοπαραγωγή να επιτρέπει στον καταναλωτή (μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση) να καλύψει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με προφανή απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή