Δύο σχέδια στο τραπέζι για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Δύο σχέδια στο τραπέζι για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξίσωση πολλών μεταβλητών μοιάζει η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές με νέα ομόλογα και θα μπορέσει να διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότησή της τα επόμενα χρόνια, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν ακολουθηθούν με συνέπεια και συνέχεια τα βήματα που έχουν σχεδιαστεί, τότε μπορεί να χαθούν ακόμη και όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Στ. Παπαδόπουλος, έχει ήδη επισκεφτεί διάφορες πόλεις του κόσμου, ενώ τα ταξίδια και οι επαφές με επενδυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Το τελευταίο δεκαήμερο ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Μιλάνο, έχοντας στην ατζέντα του την προώθηση των ελληνικών επιτυχιών, καθώς και την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Οι επαφές, όμως, δεν περιορίζονται στα ταξίδια που κάνουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συζητήσεις με επενδυτές είναι καθημερινές, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πλευρά «τεστάρει» διαρκώς τις διαθέσεις των επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή κίνηση αναφορικά με τις νέες εκδόσεις.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν δύο σχέδια:

1. Η έκδοση νέων 18μηνων εντόκων γραμματίων. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείο είναι διπλός. Πρώτον, να δημιουργήσει ένα εργαλείο αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου και να άρει τον χαρακτήρα αυτόν από τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Σήμερα τα 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια είναι τα μοναδικά βραχυπρόθεσμα «χαρτιά» που υπάρχουν και κατ’ επέκταση οι επενδυτές αποτιμούν μέσω αυτών των τίτλων τον πιστωτικό κίνδυνο της χώρας, επιβάλλοντας υψηλό επιτόκιο για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα δανεισμού. Εφόσον εκδοθούν τα 18μηνα γραμμάτια, εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια γενικότερα θα μειωθεί περαιτέρω, ελαφρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τόκους.

Δεύτερος στόχος είναι η είσπραξη περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό θα ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και θα υπάρξει μία ακόμη «βοήθεια» προς την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς τη χρήση δανείων από την Ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

2. Η δημοπρασία νέων 7ετών ομολόγων. Η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη συγκυρία για να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση. Μέσω των νέων ομολόγων μπορούν να αντληθούν έως και 3 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στην περιοχή του 5 – 5,5%. Πέραν, όμως, της ταμειακής ενίσχυσης από την εν λόγω έκδοση, θα «γεμίσει» και η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, καθώς η συγκεκριμένη διάρκεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Προς το παρόν, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσει πρώτα η έκδοση των νέων εντόκων γραμματίων και να ακολουθήσει εκείνη των 7ετών ομολόγων, παρά το αντίστροφο.

Πάντως, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ότι ακόμη είναι ασαφές το ποια θα είναι η νέα διευθέτηση του χρέους. Οσο το θέμα του ελληνικού χρέους δεν επιλύεται, τόσο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίζουν την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επενδυτών που θα μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους θα παραμένει περιορισμένος. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν πεισθεί επί της ουσίας ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά θέλει μια άμεση λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά γνωρίζει ταυτόχρονα πως εάν υπάρξει κάποιος λανθασμένος χειρισμός, τότε ενδέχεται η δουλειά που έχει γίνει και οι προοπτικές για πλήρη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, να χαθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή