ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Der Spiegel: Καλές οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος

Der Spiegel: Καλές οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος

«Καλές προοπτικές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού «Der Spiegel», που θα κυκλοφορήσει αύριο και αναφέρεται στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το δημοσιεύμα το ελληνικό χρέος θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να μειωθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν ως τώρα.

Στο δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται και από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, κύκλοι της τρόικας εκτιμούν ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να φθάσει μέχρι το 2022 κάτω από το 110% που έχει συμφωνηθεί, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού στις χρηματαγορές, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» από ό,τι είχε προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με το Spiegel, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.

Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας και αναφέρθηκε στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο πακέτο. Η DW επισημαίνει ότι πρόκειται για το «μαξιλάρι» των 11 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δισεκατομμύρια για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Προϋπόθεση είναι βέβαια η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του έλληνα Πρωθυπουργού να αποσπάσει, εκ των προτέρων,την συγκατάθεση της 'Αγγελα Μέρκελ», αναφέρει η DW.

Ν24: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί χρήματα

«Καμία χρηματοδοτική ένεση απαραίτητη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού N24, το οποίο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το 2015 η χώρα δεν θα χρειαστεί χρήματα από τους πιστωτές της.

«Το προβληματικό παιδί της Ευρώπης φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα. Η Ελλάδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σαμαρά, δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια», σημειώνεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι την Τρίτη αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της τρόικας. «Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο στο τέλος του χρόνου να αποχαιρετήσει τους ελεγκτές», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο έλεγχος έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δέκα ημέρες, ενώ ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για το τέλος Οκτωβρίου. «Οι δανειστές ζητούν περισσότερα βήματα για στον περιορισμό του κράτους και ριζικές τομές σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας.