Στο τραπέζι αλλαγή της ρύθμισης για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

Στο τραπέζι αλλαγή της ρύθμισης για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για τη διάρκεια ζωής γάλακτος άφησε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά την παραδοχή για μία ακόμη φορά ότι οι τιμές δεν μειώθηκαν ως αποτέλεσμα του επίμαχου νόμου για την αύξηση της διάρκειας ζωής γάλακτος.

«Οι τιμές στο γάλα έπεσαν από τις 22 Σεπτεμβρίου 5% έως 10%, αλλά προφανώς όχι λόγω του νόμου», επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα αποφασισθούν έως τον Δεκέμβριο, οπότε θα αξιολογηθεί ο νόμος. Το τελευταίο προβλέπεται, άλλωστε, από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, δηλαδή αξιολόγηση των επιπτώσεων του νόμου έως τα τέλη του 2014 και άμεση νομοθετική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τιμές στο γάλα παραμένουν σε υψηλά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, επίπεδα.

Αλλαγές, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον ίδιο νόμο, τον 4254/2014, και σε μεγάλο μέρος αφορούν θεσμοθέτηση, με αρκετές παραλλαγές ομολογουμένως, των συστάσεων της περίφημης «εργαλειοθήκης ανταγωνισμού» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οπως επισημαίνουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, οι προσδοκώμενες μειώσεις δεν έχουν επιτευχθεί ούτε στην τιμή των βιβλίων ούτε στην τιμή των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο υπενθυμίζεται ότι προβλέπει άμεση απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ, δηλαδή διάθεσή τους και εκτός φαρμακείων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών λιανικής.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει να αντιμετωπίσει και μία ακόμη εμπλοκή σε μεταρρύθμιση, αυτή που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η υπουργική απόφαση για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου έχει ανασταλεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση της κύριας προσφυγής των εμπόρων έχει ορισθεί για τις 7 Νοεμβρίου 2014. Χθες ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε πως παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην αρχική του απόφαση, τη δυνατότητα δηλαδή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας. Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιασθεί ενώπιον του ΣτΕ με πολύ περισσότερα στοιχεία από ό,τι στην πρώτη δίκη και έχοντας για «συμμάχους» φορείς όπως ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος) και ο Δήμος Μυκόνου.

Το ζήτημα της πορείας των μεταρρυθμίσεων σε σειρά αγορών αναμένεται να τεθεί από την τρόικα στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον υπουργό Ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε ο κ. Ν. Δένδιας με τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν και οι δύο γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Καταναλωτή-Βιομηχανίας.

Στην τρόικα επαφίεται εάν θα δώσει πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να αξιολογήσει με μεγαλύτερη επάρκεια την απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή