ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στο υπ. Οικονομικών

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στο υπ. Οικονομικών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, τάχθηκε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως προς τις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκφράσει αντίθετη κρίση μελλοντικά εφόσον υπάρξουν νέες περικοπές που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Ειδικότερα, με απόφασή της η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ είναι συνταγματικές, καθώς με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε μείωση κρατικών δαπανών και εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση τέτοιων μέτρων λόγω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις της ισότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, της αναλογικότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της οργάνωσης της δημόσιας διοικησης, ούτε τις διαταξεις του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι οι περικοπές επί του παρόντος δεν επιβαρύνουν τους υπαλλήλους σε βαθμό που θα προσέβαλλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση, αφού δεν μειώθηκε ο βασικός τους μισθός, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, δεν αποκλείεται το δικαστήριο να εκφράσει διαφορετική κρίση για «τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης».

Ως προς την περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται εντός του έτους, ωστόσο σε διάσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η ολομέλεια, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, έκρινε ότι είναι συνταγματική. Η απόφαση αυτή προεξοφλεί επί της ουσίας την «τύχη» που θα έχουν όλες οι προσφυγές των συνταξιούχων του Δημοσίου που εκκρεμμούν στα δικαστήρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί γενικά για τα εφάπαξ των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών τα οποία βάσει του Μνημονίου θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή