Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία Socar

Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία Socar

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία Socar, μετά την πιστοποίηση της εταιρείας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη ΡΑΕ. Η αρμόδια αρχή ανακοίνωσε χθες ότι η πιστοποίηση που έχει λάβει υπόψη της τη γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 28 Ιουλίου η Ε.Ε. στάλθηκε την περασμένη Πέμπτη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGComp). H πιστοποίηση της ΡΑΕ ενσωματώνει τρία βασικά σημεία από τη γνωμάτευση της Ε.Ε. τα οποία συνδέονται με την τήρηση από πλευράς των Αζέρων του τρίτου ενεργειακού πακέτου και αυτό γιατί η Socar αποτελεί καθετοποιημένη εταιρεία μη κοινοτικής χώρας.

Σύμφωνα με την πιστοποίηση, η εταιρεία ΔΕΣΦΑ οφείλει σε διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, να διαμορφώσει έπειτα από διαβούλευση με τη ΡΑΕ και τους μετόχους της και να εισηγηθεί στη ΡΑΕ προς έγκριση, συγκεκριμένο σχέδιο που θα διασφαλίζει την κάλυψη σε μόνιμη βάση με δικό της προσωπικό τις απαραίτητες θέσεις εργασίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας ως Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ΡΑΕ θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ κατά την παροχή υπηρεσιών προς την εταιρεία TAP, τόσο στη φάση κατασκευής όσο και στη φάση λειτουργίας του αγωγού TAP, δεν θα ενεργήσει μεροληπτικά υπέρ της εταιρείας TAP και κατά των χρηστών του λοιπών χρηστών του δικτύου. Για τον σκοπό αυτό η ΡΑΕ συναρτά την πιστοποίηση με την υποχρέωση του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να υποβάλει στην ίδια προς έγκριση όλες τις τεχνικές, εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με την εταιρεία TAP ΑG ή που αφορούν τον αγωγό μεταφοράς TAP.

Στην πιστοποίηση, τέλος, η ΡΑΕ διασφαλίζει την αρμοδιότητά της να επιβάλει αναστολή της άσκησης του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που η Socar κατέχει στον ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που είτε η πρώτη είτε οι μέτοχοί της προβούν σε κάποια ενέργεια ή στη λήψη απόφασης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τη δημοσίευση της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εταιρείας στη Socar εισέρχεται στην τελική ευθεία. Απομένει η τελική έγκριση της Κομισιόν. Αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην είσπραξη του τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ που οι Αζέροι προσφέρουν για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Από αυτά τα 212 εκατ. στα ΕΛΠΕ τα οποία μεταβιβάζουν στη Socar το 35% του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή