Σημάδια σταθεροποίησης της εγχώριας παραγωγής

Σημάδια σταθεροποίησης της εγχώριας παραγωγής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία ύστερα από 24 συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με τη Eurobank. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

1. Στη δημοσιονομική προσαρμογή, που οδήγησε στην εξάλειψη του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.

2. Στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, που συνεπάγεται και μείωση του εξωτερικού δανεισμού. Ωστόσο η εν λόγω μείωση προήλθε κυρίως μέσω μείωσης των εισαγωγών (λόγω συρρίκνωσης των εγχώριων εισοδημάτων) και όχι τόσο μέσω αύξησης των εξαγωγών.

3. Στο ότι οι περισσότεροι δείκτες που ενσωματώνουν τη γενική τάση των προσδοκιών τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων εμφανίζουν σημάδια διαρκούς βελτίωσης, και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης (σε ετήσια βάση) αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Πέραν αυτών, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως η αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων και την αποτροπή εμπορικών ελλειμμάτων. Οπως σημειώνουν, η ελληνική οικονομία έχει το μικρότερο ποσοστό ακαθάριστης εγχώριας αποταμίευσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών επένδυσης της περιόδου 2000-2007 (24%), με δεδομένο το χαμηλό εγχώριο ποσοστό αποταμίευσης, κατέστη εφικτή μέσω της δημιουργίας συνεχών εμπορικών ελλειμμάτων (-12%), δηλαδή εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με την τράπεζα.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι της Eurobank υποστηρίζουν πως για να στηριχτεί το νέο υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης στις επενδύσεις και στην ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει αναγκαστικά να αυξηθεί το εγχώριο ποσοστό αποταμίευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή