Κάτω του 2% οδεύουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές

Κάτω του 2% οδεύουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελεύθερη πτώση που ακολουθούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των επιτοκίων τον Αύγουστο, ενώ στα επιτόκια χορηγήσεων οι τάσεις είναι μεικτές. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,13% από 2,28% τον Ιούλιο, ενώ τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι η πτώση συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας κάτω από το 2%. Η πολιτική υποχώρησης των επιτοκίων στις καταθέσεις είναι συνεπής με την ανάγκη μείωσης του κόστους χρήματος από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την πορεία μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, καθώς τα επιτόκια στη χώρα μας, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη -μετά από αυτά που δίνουν οι κυπριακές τράπεζες – και ευνοείται και από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος.

Αντίρροπες ωστόσο είναι οι τάσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, που ακολουθούν επιλεκτικές μειώσεις, συντηρώντας σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού κυρίως για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τα επιτόκια δανεισμού των νοικοκυριών που ακολουθούν πτωτική πορεία. Σε κάθε περίπτωση η σταθερά πτωτική πορεία των επιτοκίων καταθέσεων σε αντίθεση με τη μεικτή τάση στα επιτόκια χορηγήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, που ενισχύθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο στο 3,97% από 3,92% τον Ιούλιο και 3,67% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, που συντηρεί τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών σε περιβάλλον έντονης πιστωτικής συρρίκνωσης τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των επιτοκίων τον Αύγουστο, ανοδικά διαμορφώθηκε το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έως 250.000 ευρώ που αυξήθηκε στο 6,35% από 6,12% τον Ιούλιο. Για ποσά από 250.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σταθερό στο 5,64% ενώ οριακά ανοδικά στο 5,56%, διαμορφώθηκε το επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Φθηνότερα ωστόσο είναι τα δάνεια για επιχειρήσεις και επαγγελματίες χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή οι ανακυκλούμενες πιστώσεις, τα επιτόκια των οποίων μειώθηκαν στο 6,79% και στο 8,26% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των νοικοκυριών, στη βασικότερη κατηγορία των στεγαστικών δανείων, τα επιτόκια για τα υφιστάμενα υπόλοιπα υποχώρησαν περαιτέρω στο 2,93%, διευκολύνοντας την αποπληρωμή των δανείων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, ενώ υψηλά στο 14,46% διατηρούνται τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη για δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των ανακυκλούμενων πιστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή