Μείωση 40% της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Μείωση 40% της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εκπαιδευτικών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα την πενταετία 2009-2014, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού δικτύου «Ευριδίκη», που έγινε για  με αφορμή την παγκόσμια ημέρας των εκπαιδευτικών (5 Οκτωβρίου).

Αυτή η πτώση στην αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των 33 ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρονται στην έκθεση και πολύ ψηλότερη και σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες.

Σε ορισμένες χώρες όπως Βέλγιο, Δανία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Φινλανδία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι σχετικά μικρή, σε επίπεδα κάτω του 3% στη διάρκεια της παραπάνω πενταετίας. Στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία και τη Ρουμανία καταγράφηκαν μειώσεις 5%- 10%. Στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στη Σλοβενία η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών σημείωσε πτώση 13 έως 17%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ελλάδα με πτώση της τάξης του περίπου 40%.

Όπως προκύπτει από την έκθεση στις περισσότερες χώρες οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξάνονται ανάλογα με την αρχαιότητα. Ωστόσο, το επίπεδο της αύξησης των μισθών και ο ρυθμός της αύξησης διαφέρουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις είναι σχετικά χαμηλές αλλά οι εκπαιδευτικοί φτάνουν αρκετά γρήγορα στις ανώτατες μισθολογικές βαθμίδες όπως γίνεται σε χώρες όπως Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε άλλες οι μεγάλες αυξήσεις πραγματοποιούνται μόνο μετά από μια μακρά περίοδο υπηρεσίας όπως στην Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία.

Οι βασικοί μισθοί των εκπαιδευτικών μπορεί επίσης να αυξηθούν με επιδόματα που λαμβάνονται λόγω επιπλέον προσόντων, λόγω της αξιολόγησης των επιδόσεων, ή της διδασκαλίας παιδιών με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα κίνητρα σύμφωνα με την έκθεση μπορούν να συμβάλουν ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το επάγγελμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή