Καθεστώς αξιολόγησης ιδιωτικών υπαλλήλων

Καθεστώς αξιολόγησης ιδιωτικών υπαλλήλων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στον ιδιωτικό τομέα είναι καθεστώς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών όπως της Boston Consulting που επικαλείται o συμβουλευτικός οίκος Korn Ferry, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές αξιολόγησης επιτυγχάνουν έως και τρεισήμισι φορές υψηλότερο κύκλο εργασιών και έως και δυόμισι φορές υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των περιθωρίων κέρδους τους. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος και Senior Client Partner της εταιρείας στην Ελλάδα, Κατερίνα Διαμαντοπούλου.

Με τη χρήση συσκευών όπως έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες και με τεχνολογίες όπως το cloud computing, υψηλόβαθμα στελέχη συμμετέχουν καθημερινά σε μια διαρκή διαδικασία στοχοθέτησης, μέτρησης της προόδου και επιλογής εναλλακτικών οδών που βελτιώνουν τόσο την απόδοσή τους όσο και τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους και εν τέλει την ποιότητα ζωής τους. Η εν λόγω υπηρεσία χρησιμοποιεί ουσιαστικά τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, αφού εισάγει μια δυναμική διαδικασία ερωτήσεων προς τους χρήστες που εξελίσσονται ανάλογα με τις απαντήσεις τους, την οποία φιλτράρει και συγκρίνει με τις εκτενείς διεθνείς βάσεις δεδομένων της Korn Ferry. Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, οι πιθανότητες λάθους αξιολόγησης είναι λιγότερες από μία στο ένα δισεκατομμύριο λόγω του τεράστιου στατιστικού δείγματος.

Αυτά συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, την ώρα που στο Δημόσιο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο ή μη πλαστών πιστοποιητικών, νομιμότητας συμβάσεων και των μεθόδων αξιολόγησης. Η διεθνής βέλτιστη πρακτική αξιολογήσεων χρησιμοποιεί στατιστική εξομάλυνση των αποτελεσμάτων, δεδομένα από δεκάδες εκατομμύρια απασχολουμένους και σύγκριση με εφάμιλλους εργασιακούς οργανισμούς. Γι’ αυτό και η συζήτηση στην Ελλάδα για την υποχρεωτική βαθμολόγηση από τους προϊσταμένους ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμό κάτω από τη βάση είναι ενδεχομένως άνευ ουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή