Αυξήσεις δαπανών για μισθούς και συντάξεις

Αυξήσεις δαπανών για μισθούς και συντάξεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένες κατά 672 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος θα είναι οι πρωτογενείς δαπάνες το 2015, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το τρέχον έτος, εξέλιξη που οφείλεται:

• Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

• Στις νέες προσλήψεις προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση).

• Στην καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

• Στον αυξημένο αριθμό των νέων συνταξιούχων, στην αυξημένη μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι έναντι των παλαιών και στα αυξημένα ποσά για την καταβολή αναδρομικών μετά την οριστική έκδοση των συντάξεων.

Σημαντικά αυξημένες θα είναι και οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων προς φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι καταπτώσεις θα ανέλθουν στα 813 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 141 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Σημειώνεται ότι το αποθεματικό για το 2015 για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα ανελαστικών δαπανών θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το τρέχον έτος 2014 εκτιμάται ότι οι πρωτογενείς θα είναι μειωμένες κατά 129 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,32 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 415 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ και κατά 2,44 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή