200 εκατ. ευρώ η αξία ακινήτων που αποκτήθηκαν με μπόνους τη… «βίζα»

200 εκατ. ευρώ η αξία ακινήτων που αποκτήθηκαν με μπόνους τη… «βίζα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνολική αξία των κατοικιών που έχουν αποκτηθεί από ξένους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αφορούν το πλαίσιο της ρύθμισης για τη χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην αγορά ακινήτων. Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας από το βήμα του 15ου ετήσιου συνεδρίου Prodexpo για την αγορά ακινήτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τη σχετική ρύθμιση έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν συνολικά 519 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 436 άδειες παραμονής, ενώ εκκρεμεί η έκδοση επιπλέον 83 αδειών, για τις οποίες έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Οπως προκύπτει, η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων είναι Ρώσοι (185 άδειες) και Κινέζοι (119 άδειες), ενώ η αμέσως επόμενη κατηγορία αφορά Αιγύπτιους ιδιοκτήτες (33). Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό των αδειών αυτών δεν αφορά νέες αγορές ακινήτων, αλλά αιτήσεις για λήψη άδειας παραμονής από υφιστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή ανθρώπους που προχώρησαν στην απόκτηση ακινήτου τα προηγούμενα χρόνια και σπεύδουν τώρα να αποκτήσουν και άδεια παραμονής, επωφελούμενοι της σχετικής ρύθμισης.

Στην ομιλία του, ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, μέσω της εταιρείας Παράκτιο Μέτωπο, ενώ κατά τον ίδιο, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει στο μέλλον να καθορίζεται και να εισπράττεται από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Με τη σειρά του, ο υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αναζητούνται κονδύλια, ώστε να χρηματοδοτηθεί μελέτη για το 10ετές μοντέλο αξιοποίησης των ακινήτων της χώρας από τον ΟΟΣΑ. Για το ζήτημα υπήρξε συμφωνία σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Δένδια με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Οπως είπε ο κ. Δένδιας: «Εχουμε ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να μας ετοιμάσει ένα συνολικό μοντέλο εκμετάλλευσης του ελληνικού ακινήτου, με προοπτική άνω της δεκαετίας, το οποίο να διαλαμβάνει το σύνολο των επενδυτικών παραμέτρων του ακινήτου, είτε αυτές είναι πολεοδομικές, είτε φορολογικές, είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Πάντως, το φορολογικό πλαίσιο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια που αφορούν τον κλάδο των ακινήτων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους επενδυτές. Ετσι, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των στελεχών της αγοράς, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσίασε ο δρ Πρόδρομος Βλάμης, στέλεχος του Centre of Planning and Economic Research του Πανεπιστημίου Cambridge, οι επαγγελματίες του κλάδου θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων, τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Απαιτείται εκλογίκευση, απλούστευση και όχι εκπλήξεις, ενώ ειδικά ως προς τον ΕΝΦΙΑ, επισημάνθηκε η ανάγκη να βρεθεί τρόπος να επιβάλλεται επί των πραγματικών τιμών και όχι των υψηλότερων αντικειμενικών.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες, κατά το 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων άγγιξαν τα 410 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη κατά το εννεάμηνο του 2014, το ύψος των επενδύσεων έχει αγγίξει τα 730 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονομικής, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Jones Lang LaSalle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή