ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαθέσιμη η επιπλέον ρευστότητα 10-12 δισ. στις τράπεζες από τέλη Οκτωβρίου μέσω ΕΚΤ

diathesimi-i-epipleon-reystotita-10-12-dis-stis-trapezes-apo-teli-oktovrioy-meso-ekt-2049965

Εως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά τη μείωση του «κουρέματος» βάσει του οποίου θα κάνει αποδεκτούς τους τίτλους που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα.

Η σχετική απόφαση θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα 10 – 12 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν πρόσθετες εγγυήσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Το «κούρεμα» που υφίστανται οι ελληνικοί τίτλοι κυμαίνεται σήμερα από 40% έως και 60% ανάλογα με την ταξινόμηση και αναμένεται να μειωθεί έως και 30% περίπου.

Επίσημη πηγή της ΕΚΤ επιβεβαίωσε χθες το δημοσίευμα της «Κ» και σημείωσε ότι η απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι «τα τρέχοντα επίπεδα σε ό,τι αφορά το “κούρεμα” των ελληνικών τίτλων είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν το 2013, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων». Η ίδια πηγή αποσυνέδεσε άλλωστε την απόφαση της ΕΚΤ «από την αναταραχή στις αγορές» και την εκτίναξη των ελληνικών spreads και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μια ad hoc αντίδραση στις τρέχουσες εξελίξεις». «Αντίθετα, αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών για τους συγκεκριμένους τίτλους σε σχέση με ό,τι ίσχυε ένα χρόνο πριν», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση είναι αποτέλεσμα διαδοχικών συζητήσεων που ξεκίνησαν με την επίσκεψη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στην Αθήνα τον Αύγουστο, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη όσο και με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πάντως ότι η χαλάρωση του «κουρέματος» προϋποθέτει την παραμονή της χώρας σε πρόγραμμα και παραπέμπουν στις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Νάπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτυπώνει τη στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και στην ελληνική οικονομία και έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις- θα εκτονώσει την πίεση των αγορών. Να σημειωθεί ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί στα 42,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το παρελθόν (στο τέλος του 2013 ήταν 73 δισ. ευρώ), παραμένει ωστόσο σημαντική, καθώς αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τη Fitch, το καλάθι των εγγυήσεων (στο οποίο περιλαμβάνονται και τίτλοι του EFSF) ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ για την Εθνική, στα 11,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 9,4 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 5,4 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.