Πρόστιμο στη ΓΓΠΣ για διαρροή φορολογικών δεδομένων

Πρόστιμο στη ΓΓΠΣ για διαρροή φορολογικών δεδομένων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρροή προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων προς εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων συνέβαινε επί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Το γεγονός, το οποίο σημειωτέον δεν αμφισβητείται ούτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας παράλληλα την ισχυροποίηση των μέτρων ασφαλείας για την προστασία των φορολογουμένων. Στην Αρχή προσέφυγε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ζητώντας μείωση του προστίμου και πίστωση χρόνου για τη συμμόρφωση με την απόφαση, ωστόσο η προσφυγή απορρίφθηκε (απόφαση 117/2014).

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην απόφαση της Αρχής, πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κτλ., διέρρευσαν σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οπως επισημαίνεται μάλιστα στην απόφαση, η διαρροή, η οποία αποδίδεται στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της Γ.Γ., είναι «πρωτοφανούς έκτασης, αφού αφορά στο σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, για ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα». Η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, που έγιναν το 2012. Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έντυπα Ε1 και Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά, για το ύψος των τελών κυκλοφορίας αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι έκαναν περαίωση το 2010.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, η Γενική Γραμματεία δεν αμφισβητεί τα πραγματικά δεδομένα της διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων αλλά και τις παραβάσεις που της αποδίδονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή