Εωλα τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Εωλα τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια της Αθήνας για μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αποδεικνύονται έωλα. Μια δραστική άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμποδίζει την κυβέρνηση να δανειστεί μέσα στο 2015 σχεδόν 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τα μέτρα λιτότητας. Η πολιτική αυτή έχει κάνει το 35% και άνω του πληθυσμού να απειλείται από τη φτώχεια. Αντί αυτής της προοπτικής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευθεί νέα γραμμή πίστωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή, ακόμα χειρότερα, να αποδεχθεί 15 μήνες επιπλέον με σκληρή εποπτεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα 12 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει ότι «η εποχή του Μνημονίου» τελειώνει και κάνει λόγο για ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες είναι πρόθυμες να αγοράσουν ακίνητα σε δημοφιλείς προορισμούς των νησιών του Αιγαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, ο φορέας ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, εξετάζει τρεις προσφορές από διεθνείς ομίλους σχετικά με τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ ο κινεζικός κολοσσός της Cosco πρόκειται να επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει τον τερματικό σταθμό δεξαμενοπλοίων στον Πειραιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,6% το τρέχον έτος και 2,9% το 2015.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι προοπτικές της Ελλάδας σκιάζονται από την πολιτική αστάθεια. Ο κ. Σαμαράς και το κεντροδεξιό του κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Ειδάλλως, θα προκηρυχθούν εκλογές. Του λείπουν ακόμα 26 ψήφοι. Πέραν τούτου, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή ακόμα και μέλη του ΠΑΣΟΚ, του εταίρου της Ν.Δ. στον κυβερνητικό συνασπισμό, ίσως αποφασίσουν να συνταχθούν με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν ένα προβάδισμα 4%-8% επί της Ν.Δ. και ακόμα και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται την προοπτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής στις προσεχείς εκλογές. Το μείζον ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι το εάν το κόμμα της αντιπολίτευσης θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία ή θα αναγκαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα.

Αυτός θα εμπεριέκλειε το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι». Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας, έχει οικοδομήσει γέφυρες τόσο με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες όσο και με τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Εξακολουθεί να προωθεί το αίτημά του οι πιστωτές της Ελλάδας να παραγράψουν τουλάχιστον το ήμισυ του διογκούμενου δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο φθάνει σήμερα σχεδόν στο 175% του ΑΕΠ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος ταραχοποιός, που υποσχέθηκε το 2012 να διαλύσει το «βάρβαρο Μνημόνιο» εάν έλθει στην εξουσία. Με ηπιότητα προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές, που θα φέρουν χρήματα στη χώρα από το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα είναι ένα μέλος της Ευρωζώνης με φιλική προς τις εταιρείες προσέγγιση υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή