Αποψη: Επενδύσεις ναι… αλλά τι ακριβώς;

Αποψη: Επενδύσεις ναι… αλλά τι ακριβώς;

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για επενδύσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς φορείς. Για το πόσο ωφελούν την οικονομία, για το πόσο βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, για τη γραφειοκρατία που δυσκολεύει την πραγματοποίησή τους, για τις υποδομές που απαιτούνται κ.λπ.

Είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως εξίσου καλά αποτελέσματα για την οικονομία έχουν και οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από φορείς που δεν έχουν κατ’ ανάγκην προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι αυτές επενδύσεις είναι και μάλιστα σοβαρές, αρχικά για τον φορέα τους και μετά για όλους.

Εξίσου αναγκαίο με την επένδυση όμως είναι και η σκιαγράφηση του προφίλ της ιδανικής επιχείρησης – επενδυτή. Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτή ώστε να εξυπηρετεί εκτός από τους σκοπούς της και το γενικότερο συμφέρον της χώρας, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Νομίζω πως ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας ένα στοιχείο που είναι καθοριστικό του γενικότερου προφίλ της ιδανικής επιχείρησης – επενδυτή είναι το μέγεθος και οι ιδιοκτήτες.

Είτε μεγάλο είτε μικρό είναι το μέγεθος μια τέτοιας επιχείρησης έχει προτερήματα και μοιονεκτήματα αναλόγως της πλευράς που το βλέπει και το κρίνει κάποιος.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο μέγεθος; Νομίζω ότι στην περίπτωση της χώρας μας χρειαζόμαστε μερικές πολύ μεγάλες τέτοιες κινήσεις για να δώσουν το κύρος και το σύνθημα της βεβαιότητας. Αυτό όμως που πραγματικά θα ωφελήσει σε βάθος χρόνου από κάθε άποψη είναι ο ερχομός ή και η δημιουργία πολλών, πάρα πολλών μικρότερων κινήσεων με προσωποπαγείς ιδιοκτησίες και στρατηγικές διοίκησης. Οι πολλές μικρές τέτοιες πρωτοβουλίες θα έχουν το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την οικονομία και την απασχόληση, μιας και οι πολλαπλασιαστές πληθαίνουν.

Το μικρό μέγεθος αφουγκράζεται την αγορά καλύτερα και αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα τις αλλαγές. Είναι ταχύτερο και πιο ευέλικτο στις αντιδράσεις.

Η εξάρτηση τοπικών κοινωνιών και συναλλασσομένων μικρότερη. Η δομή τους και οι εφαρμοζόμενες πρακτικές είναι ελαφρές και η φοροδοτική τους ικανότητα μεγαλύτερη σε ποσοστά. Επίσης λόγω του μεγέθους τους η τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεών τους ελέγχονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τις αρχές.

Οι προσωποπαγείς ιδιοκτησίες και στρατηγικές διοικήσεις έχουν αμεσότητα με το γίγνεσθαι, συναίσθηση καθήκοντος με κάθε έννοια, καθώς και επαφή με την πραγματικότητα μέσω ανθρωπίνων σχέσεων και όχι αποκλειστικά βασιζόμενες σε αριθμούς ή απλά δημόσιες. Εχουν οι ίδιοι βάλει τους στόχους τους και έχουν ιδία αντίληψη της επιτυχίας ή των αποκλίσεων.

Τέλος, είναι σε θέση να μετρούν αλλά και να αντιλαμβάνονται το συνολικό τους όφελος και όχι μόνο το κέρδος των αριθμών.

Ας δούμε λίγο βαθύτερα το θέμα χωρίς γενικότητες, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση. Μπορεί να ωφελήσει όχι τόσο άμεσα, αλλά τις ερχόμενες γενιές σίγουρα και αποδοτικά.

* Πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Alliott Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή