Το ενδιαφέρον τώρα στην επόμενη μέρα των stress tests

Το ενδιαφέρον τώρα στην επόμενη μέρα των stress tests

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00 ώρα Ελλάδος, θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test, τερματίζοντας την πολύμηνη αγωνία των διοικήσεων και των μετόχων των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης, που επιδιώκει την «απελευθέρωση» του κεφαλαιακού αποθέματος των 11 δισ. του ΤΧΣ. Την περασμένη Πέμπτη, το μεσημέρι, η ΕΚΤ ενημέρωσε τις διοικήσεις των εγχώριων συστημικών τραπεζών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το πανευρωπαϊκό stress test. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τράπεζες απέφυγαν το παραμικρό σχόλιο για το θέμα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η εικόνα για τις εγχώριες τράπεζες είναι ιδιαίτερα θετική και στις περιπτώσεις που θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αυτές θα είναι ειτε οριακές είτε περιορισμένες και διαχειρίσιμες. Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δύο συστημικές τράπεζες «περνούν» με επιτυχία την άσκηση και δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ οι άλλες δύο εμφανίζουν οριακό ή μικρό κεφαλαιακό έλλειμμα το οποίο χαρακτηρίζεται άνετα διαχειρίσιμο.

Η σημασία της αναδιάρθρωσης

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τη στατική εικόνα με βάση τους ισολογισμούς του 2013, ωστόσο παράλληλα θα δημοσιευτεί και η εικόνα μετά την ενσωμάτωση δυναμικών στοιχείων του ισολογισμού, όπως τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, ο αναβαλλόμενος φόρος, κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν πραγματοποιηθεί κ.ά. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η στατική εικόνα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, το σημαντικό είναι το αν τελικά προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες και ποιο θα είναι το ύψος αυτών. Σε επιφυλακή βρίσκονται η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και φυσικά οι διοικήσεις των τραπεζών. Αμέσως μετά την παρουσίαση των οριστικών αποτελεσμάτων του stress test από την ΕΚΤ, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα εκδώσουν τις σχετικές ανακοινώσεις για την ενημέρωση των μετόχων τους και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

Στην περίπτωση που κάποια τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες, τότε θα ανακοινώσει αναλυτικά τα σχέδια και τις ενέργειες που προγραμματίζει για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από το ΤΧΣ. Σε κάθε περίπτωση μέχρι απόψε το βράδυ οι τράπεζες θα έχουν δημοσιοποιήσει με λεπτομέρειες την κατάσταση και τα σχέδιά τους, ώστε να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό, καμία γκρίζα ζώνη, αύριο Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, έχουν αξιολογήσει την ποιότητα του ενεργητικού 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ παράλληλα εξετάστηκε η αντοχή 123 τραπεζών σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών (stress test). Η άσκηση έχει χρονικό ορίζοντα τριών ετών, 2014 – 2016, και για να επιτύχει μια τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 8% με το βασικό σενάριο και 5,5% με βάση το δυσμενές σενάριο. Αν μια τράπεζα βρεθεί με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω των παραπάνω ορίων, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος.

Το απόθεμα του ΤΧΣ

Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για το θετικό αποτέλεσμα του stress test, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εναλλακτική αξιοποίηση του κεφαλαιακού αποθέματος των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το ΤΧΣ, ενισχύοντας σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την τρόικα για την αξιολόγηση, αλλά και τη συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή