Εφικτός για το ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. ευρώ έως το 2016

Εφικτός για το ΤΑΙΠΕΔ ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. ευρώ έως το 2016

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο των 9,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 σε ό,τι αφορά τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Μιλώντας ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Π. Μπουχώρης, στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέφερε ότι η πορεία που έχει λάβει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα «καθιστά εφικτό τον στόχο των 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016». Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου έκανε επίσης λόγο για έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ διέψευσε επίσης πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την τρόικα έντονα δυσαρεστημένη με την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του προγράμματος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βασίζεται επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και στη ΔΕΗ που θα συνεισφέρουν έσοδα σ’ αυτό. Περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ή το 18% των εσόδων του προγράμματος, έχει προϋπολογιστεί να προέλθει από ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης τα όποια έσοδα προκύψουν για τη ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ –εκτιμώνται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ– θα προσμετρηθούν στους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μένει επομένως για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2016 να διασφαλίσει έσοδα της τάξης των 2,0 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν διασφαλιστεί 5,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2,2 έως 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλους φορείς (ΤΧΣ, ΔΕΗ).

Με τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.λπ.), αλλά και άλλες που θα έλθουν σε δεύτερο χρόνο (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΑΑ κ.ά.), σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είναι εύκολο να βρεθούν τα 2 δισ. ευρώ που απουσιάζουν από το πρόγραμμα. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην υπάρξει κάποια ραγδαία αρνητική μεταβολή στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας ή/και διεθνώς.

Η τελευταία αποκρατικοποίηση που ανέβασε τον πήχυ στα έσοδα του προγράμματος είναι η δημοπρασία των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η δημοπρασία αυτή διασφάλισε στο ΤΑΙΠΕΔ έσοδα 381,1 εκατ. ευρώ που ανέβασαν το ύψος των διασφαλισμένων εσόδων στα 5,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θα εισφέρει στα ταμεία του TΑΙΠΕΔ άλλα 270 εκατομμύρια στις καταβολές ύψους περίπου 3,0 δισ. ευρώ που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Τα χρήματα αυτά θα καταβάλουν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind. Οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο να καταβάλουν τουλάχιστον το 70% του τιμήματος που πρόσφεραν στη δημοπρασία, έχοντας την επιλογή να καταβάλουν το υπόλοιπο 30% σε τρεις ετήσιες έντοκες δόσεις την περίοδο 2016-2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν στα έσοδα τελευταίας δημοπρασίας προστεθούν και τα έσοδα που είχε το Ταμείο από τη δημοπρασία αδειών και συχνοτήτων του 2011 στην κινητή τηλεφωνία, η συμβολή των τριών προαναφερόμενων εταιρειών τηλεφωνίας ανέρχεται στα 760 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 10% του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, πλην τραπεζών.

Πάντως είναι εμφανής η αμηχανία των στελεχών του Ταμείου να αναφερθούν σε στόχους εσόδων για το 2014. Το ίδιο και το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Χρ. Σταϊκούρας δεν αναφέρεται καθόλου. Είναι σίγουρο ότι ο στόχος του 1,5 δισ. δεν είναι επιτεύξιμος, αφού δύσκολα το πρόγραμμα μέχρι τέλος του ερχόμενου Δεκέμβρη μπορεί να φέρει πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Παρά όμως τις καθυστερήσεις, οι σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ και τρόικας κρίνονται αγαστές.

«Σίγουρα (οι τροϊκανοί) θα ήθελαν να είχαμε πετύχει περισσότερα έσοδα. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι γίνεται ό,τι είναι καλύτερο δυνατόν», παραδέχεται στέλεχος του Ταμείου. Προσθέτει ότι η τρόικα είναι 100% ενήμερη για τα τεκταινόμενα στο Ταμείο, καθώς κάθε μήνα λαμβάνει σχετική αναφορά. Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εκπρόσωποί της συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και έχουν άμεση επίγνωση για τα τεκταινόμενα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή