Εμμεσο «αφεντικό» σε εισηγμένες το ΤΧΣ

Εμμεσο «αφεντικό» σε εισηγμένες το ΤΧΣ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση βασικού μετόχου (με ελάχιστο ποσοστό άνω του 5%) σε 17 εισηγμένες εταιρείες κατέχει μέχρι και σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την τελευταία ενημέρωση (27 Οκτωβρίου) που κατέδειξε το μετοχολόγιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει αν η συνεχής παρουσία του ΤΧΣ στα μετοχολόγια των εταιρειών αυτών θα μπορούσε να σημάνει κάτι, καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι όπως οι τράπεζες δεν μπορούν να ασκήσουν διοίκηση σε εταιρείες που δεν υπάγονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έτσι και το ΤΧΣ προφανώς και δεν θα αναλάβει να διαχειριστεί το μέλλον επιχειρήσεων που προέρχονται από διάφορους κλάδους.

Οι συγκεκριμένες εισηγμένες που απέκτησαν βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω κεφαλαιοποίησης των χρεών τους από προηγούμενα έτη, είχαν ενεχυριάσει σημαντικά ποσοστά των μετοχικών τους κεφαλαίων στις τράπεζες. Ωστόσο, να διευκρινισθεί ότι υπάρχουν και εισηγμένες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και πιθανότατα οι βασικοί μέτοχοι να επανακτήσουν το ποσοστό που είχαν ενεχυριάσει στις τράπεζες εάν η κατάσταση βελτιωθεί και προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι θα γίνει με τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, που είναι και οι περισσότερες, αφού αδυνατούν να βρουν κεφάλαια και οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης που έκαναν την τελευταία τριετία ήταν αποτυχημένες.

Αρκετές εισηγμένες από τον κλάδο της Πληροφορικής συμπεριλαμβάνονται στα ποσοστά που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για παράδειγμα στην Altec, η οποία βαρύνεται από συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις και ομολογιακά δάνεια άνω των 80 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 47,160%. Στη Space Hellas το ΤΧΣ ελέγχει πλέον μέσω της Alpha Bank το 19,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μια συμμετοχή η οποία είχε αποκτηθεί μετά την απορρόφηση της Delta Singular το 2005.

Η εταιρεία προσπαθεί να επιστρέψει σε τροχιά εξυγίανσης, αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες στην ελληνική οικονομία ο δρόμος είναι μακρύς. Επίσης στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας με συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις το ΤΧΣ κατέχει το 11,990 % του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της Eurobank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή