«Είδος προς εξαφάνιση» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Είδος προς εξαφάνιση» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 11 κλαδικές συμβάσεις εργασίας βρίσκονται πλέον εν ισχύι, καλύπτοντας περίπου το 7% -10% των μισθωτών, όταν το 2008, σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτονταν από 161 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις με εθνική εμβέλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που καθόριζε τις κατώτατες αποδοχές, το 2008 κάλυπτε περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που σήμερα «προστατεύονται» από κλαδικές συμβάσεις.

Το Εθνικό Ινστιτούτο που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει ότι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εθνικού, κλαδικού και ομοιοεπαγγελματικού επιπέδου τείνει να καταστεί ανενεργός. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», σύμφωνα με τα οποία στο υπουργείο Εργασίας έχουν κατατεθεί και βρίσκονται σε ισχύ μέχρι σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, μόλις 11 κλαδικές συμβάσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, οι συμβάσεις αυτές δεν αφορούν πάνω από το 10% των μισθωτών, όταν πριν από την κρίση, το 6%-7% των εργαζόμενων καλυπτόταν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όλοι οι υπόλοιποι λάμβαναν μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο, των 751 ευρώ, για πλήρη απασχόληση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στον… αέρα έχουν μείνει κλαδικοί μισθοί και «έξτρα» επιδόματα που προέβλεπαν συμβάσεις εργαζομένων σε μεγάλους κλάδους, ενώ και οι συμβάσεις που βρίσκονται ακόμη εν ισχύι, προβλέπουν σημαντικές μειώσεις μισθών. Μάλιστα, οι μισθοί αυτοί δεν αφορούν το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου που καλύπτουν, αλλά μόνο τα μέλη των συνδικάτων που εκπροσωπούνται στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο την εμβέλειά τους.

Η πλειονότητα των κλαδικών συμβάσεων έχει υποκατασταθεί από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν αλλάξει τόσο τους μισθολογικούς όρους (μειώσεις αποδοχών, καταργήσεις επιδομάτων) όσο και τους όρους εργασίας των εργαζομένων. Οπως ενδεικτικά αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τα τέλη Ιουνίου του 2011 έως τις αρχές Ιουνίου του 2014 είχαν υπογραφεί 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις αποδοχών από 10% έως και 40%. Συνολικά, από το 2008 έως τις 15 Οκτωβρίου του 2014 είχαν υπογραφεί 2.496 επιχειρησιακές συμβάσεις, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών για περισσότερους από το 30% των μισθωτών.

Αλλά και νέες κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ περιλαμβάνουν κλάδους με μεγάλη πυκνότητα, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, στις τουριστικές επιχειρήσεις οι μειώσεις είναι της τάξης του 15%, στο εμπόριο 6,3%, στις τράπεζες 6%, ενώ στις εργοληπτικές – κατασκευαστικές τεχνικές επιχειρήσεις φθάνουν το 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή