Προβόπουλος: Υπήρχε σχέδιο Β για την Ελλάδα

Προβόπουλος: Υπήρχε σχέδιο Β για την Ελλάδα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχε έτοιμο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2012 σε περίπτωση που προέκυπτε πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Οπως παραδέχθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, «υπήρξε πράγματι σχέδιο Β, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το σχέδιο αυτό «δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το τι θα μπορούσε να γίνει σε κατάσταση τραπεζικού πανικού. Μερικά από αυτά που προέβλεπε τα είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου». Και έδωσε ως παράδειγμα ότι δεν θα «υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνον ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα». Ανέφερε, πάντως, ότι «υπήρξαν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την Ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι».

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε, δε, πως το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε και στις διπλές εκλογές του 2012 υπήρξε πανικός στους καταθέτες. «Εγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους. Το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξε απόλυτη μυστικότητα για να μην προκληθεί πανικός. «Πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις Ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ηρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν, σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά», κατά τον κ. Προβόπουλο. Επίσης, ο κ. Προβόπουλος άσκησε κριτική και για το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος πρότεινε από την αρχή η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι των φόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή