ΕΚΤ: To 32% των ΜμΕ επιχειρήσεων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού

ΕΚΤ: To 32% των ΜμΕ επιχειρήσεων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό αποτυπώνει περιοδική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών που ανακοινώνουν αύξηση των αναγκών τους για τραπεζικά δάνεια, στο 25%, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό 32% των εταιρειών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Και τούτο τη στιγμή κατά την οποία οι εταιρείες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση των αναγκών για χρηματοδότηση.

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2014, 30% των ΜμΕ της ζώνης του ευρώ προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό, ποσοστό το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ 36% απέφυγαν να ζητήσει δάνειο λόγω των επαρκών εσωτερικών πόρων.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν αίτηση για ένα δάνειο, υπό τον φόβο της απόρριψης, αυξήθηκε σε 8% (από 6%). Ανάμεσα στις επιμέρους χώρες, το Βέλγιο (38%) ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό των ΜμΕ που υποβάλλουν αίτηση για τραπεζικό δάνειο, ακολουθούμενο από τη Γαλλία (37%), την Ισπανία (36%) και την Ιταλία (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία και την Ελλάδα 18%.

Στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και την ακόμα υποτονική εξέλιξη των κερδών, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού στο 29% (από 22%) των ΜμΕ οι οποίες ανέφεραν ότι ο φόβος της απόρριψης τις αποθαρρύνει από το να αιτηθούν ένα τραπεζικό δάνειο (29%, έναντι 22%). Στην Ιρλανδία, το καθαρό ποσοστό παραμένει υψηλό σε σύγκριση με το υπόλοιπο των χωρών (15%) και αυξήθηκε από την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα (13%).

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να βελτιώνεται η εικόνα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή όπως διατυπώνεται στην Έκθεση να «περιορίζεται η επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων» σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο Βέλγιο και την Ιρλανδία, το ποσοστό των ΜμΕ οι οποίες απέκτησαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έγινε θετικό (3% και 8%, από 0 και -7% αντίστοιχα).

Στην Πορτογαλία το καθαρό ποσοστό αυξήθηκε από 1% σε 5%, ενώ τούτα παρέμειναν αρνητικά στην Ολλανδία και στη Φινλανδία (-11% και -4% αντίστοιχα), αλλά βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο αυτής της περιοδικής έρευνας (-16% και -11% αντίστοιχα).

Οι ίδιες εξελίξεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-21% από -40% στην προηγούμενη έρευνα), αλλά το επίπεδο των καθαρών ποσοστών εξακολουθεί να σηματοδοτεί τις σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Η Αυστρία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ΜμΕ ανέφεραν μια περαιτέρω επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων, με τα καθαρά ποσοστά να μειώνονται από -9% έως -13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή