Εκτός ρύθμισης ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος εφόσον δεν είναι ληξιπρόθεσμα χρέη

Εκτός ρύθμισης ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος εφόσον δεν είναι ληξιπρόθεσμα χρέη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 72 ή 100 μηνιαίων δόσεων όλες οι βεβαιωμένες μέχρι 1-10-2014 οφειλές προς το Δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με βάση την τροπολογία αυτή, οι 4 τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που δεν έχουν ακόμη λήξει καθώς και η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Οι οφειλέτες των δόσεων αυτών μπορούν είτε να τις πληρώσουν κανονικά είτε να τις εντάξουν στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, που παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η τροποποίηση της εφαρμοστικής απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα θα τροποποιηθούν:

1. Το σημείο της απόφασης που προέβλεπε την ένταξη στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

2. Το σημείο της απόφασης που προέβλεπε ότι υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών. Πλέον θα εντάσσονται στη ρύθμιση το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.

Η νέα απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η νέα απόφαση θα ορίζει ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

• Υποχρεωτικά υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

• Επειτα από επιλογή του οφειλέτη:

α) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

β) βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Σημειώνεται ότι οφειλές έως και 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις, ενώ μεγαλύτερου ύψους οφειλές ρυθμίζονται σε 72 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις που σβήνονται. Στην περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του χρέους προβλέπεται η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων. Για 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, για 24 δόσεις ποσοστό 80%, για 36 δόσεις 70%, για 48 δόσεις 60%, για 60 δόσεις 50%, για 72 δόσεις 30%, ενώ για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων είναι πολύ μικρότερη και περιορίζεται σε 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή