Alpha Bank: Ασύμμετρη η στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα

Alpha Bank: Ασύμμετρη η στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κριτική στην τρόικα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και εν γένει την ελληνική οικονομία ασκεί η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως η «Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια όαση ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, έχοντας σαφές προβάδισμα έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της». Επίσης, θεωρούν ότι εφόσον συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, τότε «η χώρα θα έχει καταφέρει να θέσει υποψηφιότητα για την είσοδο στη λέσχη των χωρών "ΑΑΑ", που διαθέτουν δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, σε μια αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση ενάρετου κύκλου προς όφελος της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών».

Μάλιστα, η τράπεζα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι «απολύτως επιτεύξιμο», εάν δεν ανατραπεί άρδην το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, λόγω πολιτικών εξελίξεων. «Θα είναι όνειδος για τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας και για τον ελληνικό λαό, εάν μετά από 7 χρόνια ισχνών αγελάδων, χαθεί η ευκαιρία να γίνουμε μια νοικοκυρεμένη χώρα, όπου θα ανταμείβονται η εργατικότητα και η αποταμίευση του καθενός, και θα αναγνωρίζεται στον διεθνή στίβο η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και όπου η απασχόληση θα αυξάνει με στέρεες δουλειές που θα υπάρχουν και αύριο, καθώς θα είναι ενσωματωμένες στην τεχνολογική αναβάθμιση του παραγωγικού προτύπου. Και όλα αυτά χωρίς δανεικά» αναφέρει η Alpha Bank.

Ωστόσο, οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η τράπεζα αναφέρει ότι «δεν φαίνεται να σηματοδοτούν μια πιο εποικοδομητική και αποτελεσματική και λιγότερη επώδυνη αντιμετώπιση της χώρας από την τρόικα». Μάλιστα, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank αναφέρουν ότι «αμήχανη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα», καθώς από αυτές «αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα». Συμπληρώνουν, δε, ότι «η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντί θαυμασμού για το βάθος και εύρος της προσπάθειας προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εισπράττουμε σήμερα άρνηση των επιτευγμάτων της χώρας και αβεβαιότητα για το αύριο».

Και αναφέρουν πως «η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή