«Τρύπα» στον προϋπολογισμό από την αναδρομική επιστροφή συντάξεων

«Τρύπα» στον προϋπολογισμό από την αναδρομική επιστροφή συντάξεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα απόφαση – βόμβα που αναμένεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το κόστος των αναδρομικών μόνο για τους συνταξιούχους των σωμάτων ασφαλείας ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ (από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και το 2014), ενώ το κόστος που θα πρέπει να προστεθεί από το 2015 και εφ’ εξής στον προϋπολογισμό φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σκεπτικό της απόφασης και πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα πρέπει να «δούμε τι ακριβώς λένε». Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι για τους αποστράτους έχει ήδη ληφθεί μέριμνα με πρόσφατο νόμο.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο δεν έχει δυνατότητα προσφυγής για ακύρωσή της παρά μόνον εάν έτερο ανώτατο δικαστήριο εκδώσει αντίθετη απόφαση. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εξηγούν στην «Κ» νομικοί κύκλοι, τη διαφωνία αναλαμβάνει να επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα οικονομικά των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Με το ζήτημα αυτό, και συγκεκριμένα με τις απολαβές των εν ενεργεία εργαζομένων στις τρεις αυτές ειδικές κατηγορίες μισθολογίων, είχε ασχοληθεί και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, ωστόσο, είχε δικαιώσει μόνο τους ενστόλους.

Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τρεις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ακύρωσε, κρίνοντάς την αντισυνταγματική, την απόφαση μείωσης των συντάξεων του 2012 στις τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων και ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα ισχύοντα πριν από τον Αύγουστο του 2012.

Ως προς τις περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε τον Αύγουστο του 2012.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη σχεδόν ομόφωνα (27/2), καθώς οι σύμβουλοι έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι παραβιάζεται το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Με συντριπτική πλειοψηφία (21/8) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε, κατά πληροφορίες, αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στις συντάξεις των πανεπιστημιακών καθηγητών και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή