Νέες οδηγίες για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9

Νέες οδηγίες για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τροποποιήσει-διορθώσει το έντυπο Ε9 βάσει του οποίου γίνεται ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Για όσους εξ αυτών προκύπτει μείωση της επιβάρυνσης του φόρου ακινήτων άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες τους προκειμένου να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ωστόσο, αρκετοί φορολογούμενοι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9, δεδομένου ότι οι διορθώσεις που πρέπει να κάνουν είναι ιδιαίτερα σύνθετες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε νέες οδηγίες υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει σύγχυση με τις οδηγίες που εξέδωσε. Συγκεκριμένα, στις απαντήσεις για τα ανήλικα τέκνα τονίζεται ότι η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποβάλλεται με τους δικούς κωδικούς πρόσβασης που πρέπει να έχουν αυτά (τα ανήλικα τέκνα). Ωστόσο, οι φετινές διορθώσεις μπορεί να γίνουν με τους κωδικούς των γονέων τους, δηλώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν:

– Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβληθούν για το ίδιο έτος;

– Εφόσον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, μπορείτε να υποβάλετε όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνετε αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.

– Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες και δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση Ε9;

– Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στην καρτέλα «αρχική σελίδα» και διαβάστε προσεκτικά τα μηνύματα που εμφανίζονται. Πιθανόν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και γι’ αυτό δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες.

Πιθανές εκκρεμότητες:

• Εχετε ξεκινήσει ήδη δημιουργία δήλωσης και πρέπει να μεταβείτε στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης» για να την επεξεργαστείτε.

• Εχει ξεκινήσει δημιουργία δήλωσης από τη ΔΟΥ, οπότε δεν μπορείτε να υποβάλετε νέα δήλωση εάν δεν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από τη ΔΟΥ.

• Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκκαθάρισης προηγούμενης δήλωσης που υποβλήθηκε είτε ηλεκτρονικά είτε στη ΔΟΥ.

– Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται μήνυμα ότι λόγω ανεπάρκειας στοιχείων στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων, ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει απόφασης της ΓΓΔΕ. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

– Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «αρχική σελίδα».

Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 βάσει της ΠΟΛ 1186/2014» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους αριθμούς ταυτότητας ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον Α.Τ.ΑΚ., γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρισης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους Α.Τ.ΑΚ., επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία. Οταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι Α.Τ.ΑΚ.

– Σε ποιες περιπτώσεις η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημένη χρήστρια των υπηρεσιών του Taxisnet, μπορεί να υποβάλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου και πώς υποβάλλει το ανήλικο τέκνο;

– Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστρια των υπηρεσιών του Taxisnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis. Από την ημερομηνία, όμως, που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε δηλωθεί διακοπή ή διάσταση της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή