Αντιδράσεις φορέων του τουρισμού για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδράσεις φορέων του τουρισμού για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφική και ζημιογόνα τόσο για τον τουρισμό όσο και για το κράτος θα καταστεί η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, υποστηρίζουν φορείς του Κλάδου.

Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού

Η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων, εάν τελικά εφαρμοστεί. Οι δε συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% κρίνονται ως απόλυτα παράλογες. Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας– ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια ελέω απώλειας των Ελλήνων ταξιδιωτών– καθώς τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις- μετακινήσεις- ξεναγήσεις- επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια ταμεία, θα ακριβύνουν. Αυτά τα πακέτα, ήδη, έχουν τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού και τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κωνσταντίνος Μπρετάνος, υπογράμμισε ότι είναι παράλογο μέτρο, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΕΣΕΕ

«Η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων "all inclusive" αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν τα εν λόγω καταλύματα έτυχαν ειδικής προνομιακής μεταχείρισης μέσω της υπαγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών τους στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (6,5%).

Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά την επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, έθεσαν σε κίνδυνο την ομοιόμορφη τουριστική ανάπτυξη".

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης για την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%.

Επισημαίνει δε ότι, αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, επιλέχθηκε η αύξηση στο ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Και αυτό διότι, η εν λόγω "προσφορά" των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του "ΦΠΑ ύπνου" που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης.

"Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Κορκίδης.

ΓΣΕΒΕΕ

Με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα την αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι η αύξηση αυτή στο κλάδο του τουρισμού θα πλήξει ευθέως τις τουριστικές περιοχές και όλους τους συναφείς κλάδους σε μια εποχή που ήδη τα περισσότερα τουριστικά πακέτα έχουν συμφωνηθεί για το επόμενο αν όχι και για τα επόμενα καλοκαίρια.

Επίσης, εκτιμά ότι η ρύθμιση αυτή θα πλήξει ευθέως και την απασχόληση και θα ωθήσει στην ανεργία ακόμα περισσότερο κόσμο και ότι οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση λειτουργεί μόνο εις βάρος των ανταγωνιστών και των πολυεθνικών ομίλων που επιθυμούν να αλώσουν την εσωτερική τουριστική αγορά και να αλλοιώσουν την ιδιαίτερη τουριστική εικόνα που είναι και πλεονέκτημα της χώρας.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί ακόμη και τούτη την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να αποτρέψουν αυτή τη καταστροφική και εχθρική για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες προωθούμενη πολιτική. «Ας διδαχθεί επιτέλους η τρόικα και η κυβέρνηση κάτι από τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχαν αντίστοιχες ρυθμίσεις στον κλάδο εστίασης και στην αγορά πετρελαίου», είπε ο κ. Καββαθάς.

ΣΕΤΕ

Για αυτοκαταστροφική επιλογή που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, μειώνει το τουριστικό συνάλλαγμα και αυξάνει την ανεργία, κάνουν λόγο οι φορείς του κλάδου, αν υλοποιηθεί εν τέλει το μέτρο του διπλασιασμού του ΦΠΑ στη διαμονή. Σε σημερινή συνέντευξη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης, αφού έκανε λόγο για οικονομική αυτοκτονία, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Αυτό, όπως είπε, προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το 2016.

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε, θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική. Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. Και ειδικά όπως είπε, στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτια (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα πέντε ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή