Ετοιμα και τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2015

Ετοιμα και τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2015

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα και τα 14 πρατήρια φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του προγράμματος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) για την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΠΑ Γιώργο Χατζόπουλο, το δίκτυο περιλαμβάνει τρία πρατήρια στη Θεσσαλονίκη (εκ των οποίων το ένα ήδη λειτουργεί και ένα ακόμη πρόκειται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία), από ένα σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία, και οκτώ στην Αθήνα, εκ των οποίων τα δύο ήδη λειτουργούν. Ο κ. Χατζόπουλος επισήμανε ακόμη ότι στόχοι της εταιρείας είναι -μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση του FISIKON στην αγορά σε τιμή που κυμαίνεται στο επίπεδο του 1 ευρώ/κιλό, η ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων και η επιδότηση της μετατροπής ορισμένων οχημάτων, ώστε να χρησιμοποιούν συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

Πρόσθεσε ότι βάσει υπολογισμών της ΔΕΠΑ, με διείσδυση 10% του φυσικού αερίου στην αγορά αυτοκίνησης, μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους ετησίως.

Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, όμως, η χρήση φυσικού αερίου έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού ένα εργοστασιακό Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας μόλις 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα – Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στα 47 ευρώ.

«Για να αναπτυχθεί ταχύτερα η αγορά, η Πολιτεία θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλή τη φορολογική επιβάρυνση, να διαθέσει εξειδικευμένες επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων του Δημοσίου και της Ε.Ε., και να υποστηρίξει τα εναλλακτικά καύσιμα με επικοινωνιακές δράσεις για τα κοινωνικά τους οφέλη», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος. Στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί μια αγορά με τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, 1.000 πρατήρια συμπιεσμένου φυσικού αερίου και περισσότερες από 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, Χρήστος Καραμουλάς, σημείωσε πως ο στόχος για 1.000 πρατήρια φυσικού αερίου στα επόμενα χρόνια δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η αγορά αναπτύσσεται ραγδαία. Συμπλήρωσε, δε, ότι η επένδυση μετατροπής ενός πρατηρίου σε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου ανέρχεται σε περίπου 64.000 ευρώ ενώ η απόσβεσή της γίνεται σε περίπου τριάμισι χρόνια.

Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μετατροπή των κινητήρων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε φυσικού αερίου και για τις συσκευές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή