Οι 4 προϋποθέσεις για αναβάθμιση από τον οίκο S&P

Οι 4 προϋποθέσεις για αναβάθμιση από τον οίκο S&P

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τέσσερις προϋποθέσεις ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) θα προχωρούσε σε μία νέα αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της, κ. Μ. Μρσνικ, ο οίκος θα προχωρούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εάν:

1. Επιτυγχάνονταν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης.

2. Ενισχύονταν οι θεσμοί της οικονομίας.

3. Μειωνόταν η πολιτική αβεβαιότητα.

4. Βελτιώνονταν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Επίσης, ο κ. Μρσνικ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 25ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προέβλεψε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ το 2017. Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν ενισχυθεί η ανάπτυξη, γίνουν ταχύτερα οι αποκρατικοποιήσεις και προσέλθουν άμεσα ξένες επενδύσεις, τότε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα. Από την πλευρά του, ο κ. Π. Καζαριάν, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Japonica Partners (πρόκειται για την εταιρεία που είχε προχωρήσει σε προσφορά επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μετά το PSI), επανέλαβε την άποψή του πως το ελληνικό χρέος αδίκως παρουσιάζεται τόσο υψηλό. Γι’ αυτό ευθύνονται τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιούνται και εάν ακολουθούνταν τα λογιστικά πρότυπα IPSAS (International Public Sector Accounting Standards), τότε ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ήταν μόλις στο 18%, ενώ της Ιρλανδίας στο 31% και της Πορτογαλίας στο 34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή