Κληρώσεις δώρων ως κίνητρο για συλλογή αποδείξεων

Κληρώσεις δώρων ως κίνητρο για συλλογή αποδείξεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων προωθεί η κυβέρνηση μέσω λαχειοφόρων αγορών που θα διενεργούνται σε μηνιαία βάση. Στο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «@podeixi», που μπορεί να αποφέρει κατ’ ελάχιστον 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν σκεφθεί να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, αλλά μέχρι σήμερα καμία δεν είχε λάβει σχετική απόφαση.

Το μοντέλο της λοταρίας με στόχο την τόνωση των εσόδων του ΦΠΑ εφαρμόζεται σε Σλοβακία, Μάλτα, Πορτογαλία. Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας, ωστόσο σταμάτησε ύστερα από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.

Εφόσον λοιπόν κυβέρνηση και τρόικα έρθουν σε συμφωνία, το μέτρο της λοταρίας θα εφαρμοσθεί από τις αρχές του 2015. Θα είναι διαφορετικό από αυτό της Πορτογαλίας (κληρώνονται δώρα, όπως αυτοκίνητα κ.λπ.), το οποίο αποφέρει, πάντως, πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Το σύστημα που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα απλό και αρκεί ένα μήνυμα (μέσω κινητού) του καταναλωτή για να μπει στις μηνιαίες κληρώσεις. Συγκεκριμένα, με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις χρηματικών ποσών που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανόν μηνιαίως. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει κάποιο ποσό είναι σημαντικό, χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό». Εξετάζεται ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή της κάρτας των αποδείξεων. Οι καταναλωτές θα αποστέλλουν sms με τον κωδικό της απόδειξης προκειμένου να μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Παλαιότερα είχαν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για την τόνωση των εσόδων από τον ΦΠΑ, όπως:

• Διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, ακόμη και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση τον μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.

• Αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική, στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως υδραυλικοί, δικηγόροι, γιατροί κ.ά.

Σημειώνεται, πάντως, ότι και το 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημά τους προκειμένου να έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή