Σχεδιάζεται έκτακτη έκδοση 3μηνων εντόκων 1,6 δισ.

Σχεδιάζεται έκτακτη έκδοση 3μηνων εντόκων 1,6 δισ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων με στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο σχεδιάζει αυτή την έκδοση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κάλυψης του ποσού των εντόκων γραμματίων που ανταλλάχθηκαν προσφάτως με νέα ομόλογα.

Τον Σεπτέμβριο το υπουργείο είχε προχωρήσει στην επανέκδοση των νέων 3ετών και 5ετών ομολόγων με στόχο να ανταλλάξει μέρος των υφιστάμενων εντόκων γραμματίων. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης είχε προχωρήσει η ανταλλαγή 1,6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων και τότε το οικονομικό επιτελείο είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να αντλήσει το συγκεκριμένο ποσό.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο δεν επιβεβαίωναν χθες το εν λόγω σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μία τέτοια έκδοση θα ενίσχυε την ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου. Αν και στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι ξεκάθαρο ότι μία «ένεση» ρευστότητας της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ θα σταματούσε πιθανή συζήτηση στις αγορές για το εάν η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, δεδομένης της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας και ενόψει ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν τους επόμενους μήνες.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν πώς ακόμα και υπό το πιο ακραίο σενάριο, η Ελλάδα «αντέχει» ταμειακά έως τον Μάρτιο και υπό συνθήκες μπορεί να φθάσει μέχρι και τον Ιούνιο χωρίς να αθετήσει κάποια από τις υποχρεώσεις της.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 7,8% από 8% που ήταν προχθές και 8,3% την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή