Αποκρατικοποιήσεις: από Φεβρουάριο τα νεότερα

Αποκρατικοποιήσεις: από Φεβρουάριο τα νεότερα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φανερώνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στην τρόικα. Ολα φαίνεται να μετατίθενται για το τέλος Φεβρουαρίου, όπως το κλείσιμο των μεγάλων διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΟΛΠ/ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ), ενώ την ίδια περίοδο περίπου θα ολοκληρωθούν και οι κυβερνητικές εκκρεμότητες, όπως π.χ. η λειτουργία των σχετικών ρυθμιστικών αρχών.

ΟΛΠ – ΟΛΘ: Οι προαναφερόμενες ημερομηνίες είναι από λίγους έως πολλούς μήνες ετεροχρονισμένες. Ειδικότερα για τα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, ο κ. Χαρδούβελης στην επιστολή του αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ να αναρτηθεί στο «δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room)» μέχρι 8 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που πραγματοποιούν οι σύμβουλοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αν συμβεί αυτό, τότε τον ίδιο μήνα το Ταμείο θα ανακοινώσει στους ενδιαφερομένους την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών τους προσφορών. Η ημερομηνία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στα μέσα του α΄ τριμήνου 2015. Αντίστοιχα ισχύουν και για τον ΟΛΘ, με μερικές ίσως εβδομάδες καθυστέρηση. «Σημειώστε ότι προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις προαναφερόμενες διαδικασίες με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών έως τα μέσα Φεβρουαρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ: Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζήτησαν παράταση του χρόνου υποβολής των σχολίων τους για τη συμφωνία εξαγοράς των επιχειρήσεων και γι’ αυτό η υποβολή των προσφορών μεταφέρεται τον Φεβρουάριο του 2015. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ υπόσχεται στην τρόικα ότι το σχέδιο νόμου που εκκρεμεί από την πλευρά του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο. Ως αποτέλεσμα, τα τελικά σχέδια συμφωνίας πώλησης των δύο επιχειρήσεων θα είναι έτοιμα τον ερχόμενο μήνα. Για τον λόγο αυτό η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε να λάβει χώρα στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Εγνατία Οδός: Μέσα στον επόμενο Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εγνατίας Οδού με την Τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. «Εκτιμούμε ότι στη συνέχεια θα έχουμε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) σχετικά με τη συμβατότητα της κρατικής ενίσχυσης για τους τρεις κάθετους άξονες», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του α΄ τριμήνου 2015.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για τις καθυστερήσεις λειτουργίας των ρυθμιστικών αρχών λιμένων και αεροδρομίων, υποσχόμενος στην τρόικα πως θα βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου. «Ολες οι ενέργειες προετοιμασίας (π.χ. επιλογή γραφείων, συλλογή αμοιβών) έχουν ολοκληρωθεί. Εργασίες βελτίωσης των γραφείων έχουν ξεκινήσει. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων θα είναι σε πλήρη λειτουργία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του υπ. Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή