Περαιτέρω υποχώρηση στην ανέγερση νέων κατοικιών πανελλαδικά

Περαιτέρω υποχώρηση στην ανέγερση νέων κατοικιών πανελλαδικά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υποχώρηση αναμένεται να καταγράψει και φέτος η ανέγερση νέων κατοικιών πανελλαδικά, περιορίζοντας έτσι τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες και έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το φετινό επτάμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 5.637 νέες κατοικίες, έναντι 7.009 νέων κατοικιών που είχαν ολοκληρωθεί κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Χαρακτηριστικό της πτώσης είναι το γεγονός ότι κατά τα αντίστοιχα επτάμηνα του 2008 και του 2007 είχαν κατασκευαστεί 45.723 και 66.162 νέες κατοικίες αντίστοιχα. Κατά τον φετινό Ιούλιο ολοκληρώθηκαν 1.059 νέες κατοικίες, έναντι 1.214 κατοικιών που είχαν ολοκληρωθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της Alpha Bank, οι επενδύσεις σε οικοδομές αναμένεται να περιοριστούν φέτος σε 2,8 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ), καταγράφοντας ετήσια πτώση της τάξεως του 22% σε σχέση με το 2013. Πρόκειται για το χαμηλότερο μέγεθος των τελευταίων ετών και αποτελεί ένδειξη των λίαν αρνητικών συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στην αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, δηλαδή στο αποκορύφωμα της αγοράς, οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν ανέλθει σε 26,1 δισ. ευρώ, ή 12,4% του ΑΕΠ, προτού υποχωρήσουν το 2008 στο 8,2% του ΑΕΠ ή 17,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το σχετικό μέγεθος θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο χαμηλό, αν δεν καταγραφόταν ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί κατά τους πρώτους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 42%, εξέλιξη που συνέβαλε αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 1,1%. Ωστόσο, στην πορεία του έτους, και ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φαίνεται πως υπήρξε μικρή βελτίωση των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, το 2015 αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ετήσια αύξηση που πιθανώς να ξεπερνάει το 10%, με το σχετικό μέγεθος να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ).

Αντίστοιχα, όπως τονίζεται, συνολικά κατά το 2014 ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να ενισχυθεί έστω και οριακά, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 11,67 χιλιάδων κυβικών μέτρων το 2013 και 102,24 χιλιάδων κυβικών μέτρων το 2005. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των οικοδομών υποχωρεί διαρκώς από το 2006 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τη διετία 2011 και 2012, όταν η ετήσια πτώση άγγιξε το 37,5% και 30,7% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή