Πρόθυμο μόνο το 60% των νέων Ελλήνων να μεταναστεύσει για εύρεση εργασίας

Πρόθυμο μόνο το 60% των νέων Ελλήνων να μεταναστεύσει για εύρεση εργασίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένουν να αναζητούν εργασία στη χώρα μας οι νέοι της Ελλάδας, παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα σύνορα στην απασχόληση έχουν πέσει, όπως καταγράφει έρευνα που διεξήχθη σε 189 χώρες από την εταιρεία συμβούλων The Boston Consulting Group και το παγκόσμιο δίκτυο The Network (συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites, μεταξύ των οποίων και το skywalker.gr). Σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 35η θέση, καθώς μόνο το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για δουλειά (σπουδές, πρόγραμμα ανταλλαγής, μαθητεία ή πλήρη απασχόληση). Ενα 5% μάλιστα των ερωτηθέντων βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό. Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς από τους 200.000 που συμμετείχαν παγκοσμίως στην έρευνα, το 64% δήλωσε ότι θα άλλαζε χώρα για να δουλέψει. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BCG στην Αθήνα, Βασίλη Αντωνιάδη, στην Ελλάδα οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες. Ο κ. Αντωνιάδης επεσήμανε, μάλιστα, πως αν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δεν συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες αλλαγές και την αυξανόμενη κινητικότητα, θα χάσουν το πιο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Οπως φαίνεται από την έρευνα, οι εργαζόμενοι αναζητούν κίνητρα για τη δουλειά τους σε παράγοντες πέραν του μισθού, χωρίς ο τελευταίος να παραβλέπεται. Ετσι, η εκτίμηση για την εργασία τους, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής είναι οι τρεις βασικότερες συνισταμένες που διαμορφώνουν την ικανοποίηση την οποία αντλεί κανείς από το εργασιακό περιβάλλον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατοίκων από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε ξένες χώρες για επαγγελματικές ευκαιρίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει πάνω από το 75% των Ελβετών και περισσότεροι από το 90% των Ολλανδών και των Γάλλων. Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).

Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Ελληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (18%) στην πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό. Υπάρχουν βέβαια και κάτοικοι άλλων χωρών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών συγκαταλέγονται 3 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση). Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή