ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια

kinitra-gia-exoikonomisi-energeias-se-dimosia-ktiria-2057251

Ενεργειακούς υπευθύνους θα αποκτήσουν όλα τα κτίρια του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους. Διερευνάται μάλιστα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η δυνατότητα επιβράβευσης των οργανισμών και των ενεργειακών τους υπευθύνων που θα επιτύχουν αποδεδειγμένα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Ενεργειακοί υπεύθυνοι

Σχετική πρόταση απηύθυνε με επιστολή του προς όλα τα υπουργεία ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, καλώντας τους να ορίσουν ενεργειακούς υπευθύνους στο πλαίσιο της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας. Οι ενεργειακοί υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι μηχανικοί και θα ορίζονται με ευθύνη των αρμοδίων γενικών γραμματέων των υπουργείων ή περιφερειών ή το όργανο της διοίκησης του οικείου φορέα και τα στοιχεία τους θα κοινοποιούνται στο ΥΠΕΚΑ.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος που μπορεί να είναι ο ίδιος σε περισσότερα από ένα κτίρια, θα συλλέγει στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ή άλλου καυσίμου, θα τηρεί αρχείο για τις ενεργειακές καταναλώσεις του κάθε κτιρίου και θα συντάσσει ετήσια έκθεση ενεργειακής καταγραφής και ελέγχου προς το ΥΠΕΚΑ. Θα προτείνει αναγκαίες παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και θα επιβλέπει την υλοποίησή τους. Θα έχει επίσης τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης – ψύξης και την ευθύνη διενέργειας της περιοδικής συντήρησης των λεβήτων – καυστήρων και μονάδων κλιματισμού.