Χρειάζεται ρευστότητα για να τονωθούν οι εξαγωγές

Χρειάζεται ρευστότητα για να τονωθούν οι εξαγωγές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς παρά τη μείωση του κόστους εργασίας και τις σημαντικές βελτιώσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας, αυτές υποχωρούν. Βεβαίως, ακόμη και όταν βρέθηκαν σε ανάκαμψη, ειδικά την περίοδο 2010-2012, αυτή δεν ήταν τέτοια έτσι ώστε να αποτελέσει το αντιστάθμισμα για τις απώλειες συνολικά στο ελληνικό ΑΕΠ. Με τις ελληνικές εξαγωγές να αποτελούν το 15% του ΑΕΠ, είκοσι μονάδες κάτω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. «Από το 2009 η Ελλάδα έχει κερδίσει 30% ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας, όμως οι εξαγωγές της αυξήθηκαν μόλις κατά 5% σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο κ. Δ. Μαλλιαρόπουλος, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτώντας τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα αντιμετωπισθεί ο κ. Τζιοβάνι Βιάνι, επικεφαλής της Oliver Wyman στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δανεισμού των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν και πολλοί ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, τελικώς πήγαν στην Ισπανία και στην Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται πιο επιθετικά. «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για το κόστος του νέου δανεισμού, όταν έχεις ακόμη τα παλιά δάνεια», δήλωσε. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη συγκεντρώσεων έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος.

Η εικόνα των εξαγωγών μας δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι, υποστήριξαν από την πλευρά τους τόσο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κ. Λουφάκης. «Οι εξαγωγές μπορούν να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ από 15% που είναι σήμερα, εάν πέσουν χρήματα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 δισ. ευρώ μπορούν φέρουν εξαγωγές 4 δισ. ευρώ», υποστήριξε ο κ. Λουφάκης. Ρευστότητα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αποστερούν και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Οπως σημείωσε ο κ. Λουφάκης, παρά τις βελτιώσεις, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που ο ΦΠΑ επιστρέφεται στους εξαγωγείς έπειτα από δύο χρόνια. «Είναι σαν να βάζουν τους εξαγωγείς να πληρώνουν πρόστιμο επειδή εξάγουν», τόνισε ο κ. Λουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή