Περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνονται μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είχαν φθάσει στα 4,22 από 4,06 δισ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό των 4,22 δισ. ευρώ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εάν συνυπολογίζονταν οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν βεβαιωθεί από τις εφορίες καθώς και οι επιστρoφές φόρων από τα τελωνεία. Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ» λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων) διαμορφώθηκαν σε 4,94 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου 2014, από 4,78 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014:

• Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) διαμορφώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου στα 2,46 δισ. ευρώ από 2,32 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

• Οι οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 348 εκατ. ευρώ από 361 εκατ. ευρώ.

• Στα νομικά πρόσωπα τα χρέη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (176 εκατ. ευρώ).

• Οι υποχρεώσεις των υπουργείων αυξήθηκαν κατά 43 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 326 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

• Στα νοσοκομεία τα χρέη μειώθηκαν στα 904 εκατ. ευρώ από 919 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σχετικά με το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή».

Δημόσιο χρέος

Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, στα τέλη Οκτωβρίου 2014 διαμορφώθηκε στα 321,22 δισ. ευρώ από 321,47 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2013. Επίσης, οι εγγυήσεις του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου 2014 στα 54,63 δισ. ευρώ από 76,1 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Σημαντική πτώση σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται στα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των νομικών προσώπων. Ειδικότερα, τα έσοδα στους ΟΚΑ διαμορφώθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα στα 28,32 δισ. ευρώ φέτος από 32,74 δισ. ευρώ πέρυσι (μείωση 4,42 δισ. ευρώ), στους ΟΤΑ μειώθηκαν στα 4,93 δισ. ευρώ από 5,64 δισ. ευρώ (704 εκατ. ευρώ) και στα νομικά πρόσωπα υποχώρησαν στα 4,17 δισ. ευρώ από 5,37 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013 (μείωση 1,2 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή