«Ελληνικό Σήμα» αποκτούν τα εγχώρια προϊόντα

«Ελληνικό Σήμα» αποκτούν τα εγχώρια προϊόντα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από συζητήσεις επί συζητήσεων και διαγωνισμούς επί διαγωνισμών, χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης για τη δημιουργία του «Ελληνικού Σήματος», το οποίο θα μπορούν να φέρουν προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το επόμενο βήμα είναι η κατοχύρωση του «Ελληνικού Σήματος» διεθνώς και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει σχετικό φάκελο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρείται να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών. «Το “Ελληνικό Σήμα” γίνεται πραγματικότητα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος και πλέον τα ελληνικά μας προϊόντα αποκτούν αναγνωρίσιμη εθνική σφραγίδα ποιότητας για τις διεθνείς αλλά και την εγχώρια αγορά. Μια εκκρεμότητα που χρόνιζε από το 2012 καθώς η υλοποίηση του Ν.4072/2012, στον οποίο προβλεπόταν η δημιουργία του “Ελληνικού Σήματος”, έμενε στις προθέσεις…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: πράγματι το 2012, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου, η ελληνική Πολιτεία νομοθέτησε με τον νόμο 4072/2012 τη δυνατότητα να φέρουν τα προϊόντα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εικαστικό και λεκτικό σήμα το οποίο θα δηλώνει την ελληνικότητά τους. Τον Ιούλιο του 2013, επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων ο οποίος προέβλεπε ότι τα τρία επικρατέστερα σχέδια θα τεθούν σε διαδικτυακή ψηφοφορία έτσι ώστε το κοινό να αποφασίσει ποιο σήμα είναι το καλύτερο. Στις 14 Μαρτίου 2014 ξεκίνησε η διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία έξι ημέρες μετά διεκόπη καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εντόπισαν προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος. Η ψηφοφορία ξεκίνησε εκ νέου στις 24 Μαρτίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου 2014. Ο νικητής βραβεύθηκε, αλλά το σήμα που επελέγη απορρίφθηκε από τον μετέπειτα υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο. Το σήμα που τελικά αποφασίστηκε δημιούργησε αφιλοκερδώς η Ενωση Διαφημιζομένων Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ). Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη έχουν εκδοθεί οι κανονισμοί απονομής του σήματος για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή