Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα σημειώθηκε χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων, συνεπεία των δηλώσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων. Επειτα από ενάμιση μήνα ισχυρών πιέσεων, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά χθες, φθάνοντας ακόμα και στο 6,99%, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκμεταλλευόμενο την καλή συγκυρία προχωρεί σε μια έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων την ερχόμενη εβδομάδα, για να διασφαλίσει τη ρευστότητα του Δημοσίου τους επόμενους μήνες απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και το 6,99% ενδοσυνεδριακά (έκλεισε στα επίπεδα του 7,2%) από το 7,8% που ήταν προχθές και το 8,2% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή προήλθε από αγορές και πωλήσεις που -σύμφωνα με αρμόδια στελέχη- ανήλθαν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν, δε, πως η αποκλιμάκωση και το επενδυτικό ενδιαφέρον χθες προήλθαν από τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αφού έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία. Επίσης, αναδεικνύει, κατά τους ίδιους, πως η αύξηση των αποδόσεων τον τελευταίο ενάμιση μήνα είχε τεχνικά χαρακτηριστικά και δεν οφειλόταν στην απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το καλό κλίμα στις αγορές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η μία είναι προγραμματισμένη και αφορά τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση αντίστοιχων λήξεων. Η δεύτερη είναι έκτακτη και έχει στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό, το οποίο θα διασφαλίσει τη ρευστότητα του Δημοσίου σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας και μείνει χωρίς χρηματοδότηση η χώρα.

Κρίσιμος μήνας για το Δημόσιο είναι ο Μάρτιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάγκες του Δημοσίου, όμως, είναι διασφαλισμένες μετά την έκτακτη έκδοση των εντόκων γραμματίων και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εργαλείο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Εργαλείο, το οποίο αποδεικνύεται εξόχως σημαντικό αφού διασφαλίζει ρευστότητα στο κράτος της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η τρόικα προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και διευκρίνιζε πως θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Πηγές της ΕΚΤ πάντως ξεκαθάριζαν πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή