Με αρνητικό πρόσημο κλείνει τη χρονιά η αγορά

Με αρνητικό πρόσημο κλείνει τη χρονιά η αγορά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 15% καταγράφει από την αρχή της χρονιάς η Αθήνα και ήδη συγκαταλέγεται στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2014 που ολοκληρώνεται σε 15 συνεδριάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 ο Γενικός Δείκτης είχε ετήσια μεταβολή +28,06%, ενώ το 2012 τα ετήσια κέρδη του είχαν φθάσει το 33,42%. Αντίθετα, το 2011 και το 2010 οι ετήσιες μεταβολές του ήταν αντίστοιχα -51,88% και -35,62%. Οπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι ανοδικές συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου αποδίδονται στην αναδιάρθρωση εγχώριων χαρτοφυλακίων, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τον μέσο όρο ζημιών που ήδη καταγράφουν από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα. Αντίθετα, τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους στο τέλος Νοεμβρίου.

Οπως απέδειξαν και τα στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, τα hedge funds παρέμειναν αγοραστές ελληνικών μετοχών και τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο 25ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο υπερέβησαν τις εκροές.

Εισροές κεφαλαίων

Από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ανέρχονται στα 3,574 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 62,1% έναντι 61,3% στο τέλος του Οκτωβρίου 2014, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1,3%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (14.585,14 εκατ. ευρώ ή 27,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 45,3% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Το ανησυχητικό για το Χρηματιστήριο είναι η αναστολή επενδυτικών κινήσεων από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική ηρεμία στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και η δήλωση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον, ιδρυτή της Paulson & Co. Inc. που κατέχει άνω του 5% της Eurobank και της EYΔΑΠ.

Οπως τόνισε ο κ. Πόλσον κατά τη διάρκεια του 16ου Annual Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, «είναι πολύ νωρίς για να γίνουν νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πτώση του Χρηματιστηρίου ενώ οι νέες επενδύσεις έχουν αναβληθεί. Η καλύτερη επιλογή είναι να αποφευχθούν οι εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί χρόνος στις τρέχουσες πολιτικές για να δράσουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με την πολιτική σταθερότητα η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 θα επιταχυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή