Οι υψηλές εισφορές συνιστούν αντικίνητρο ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται

Οι υψηλές εισφορές συνιστούν αντικίνητρο ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταύρωση στοιχείων και σαφάρι ελέγχων για τον εντοπισμό συνταξιούχων που ενώ εργάζονται δεν έχουν ασφαλιστεί, ξεκινά το υπουργείο Εργασίας. Καθώς οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι αλλά και οι εργοδότες τους είναι ίδιες ή και κατά 50% υψηλότερες από αυτές που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, η μη δήλωση της εργασίας αποτελεί λύση, σε μια περίοδο μάλιστα που οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι υψηλές εισφορές αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο όχι στην εργασία αλλά στην ασφάλισή της, με αποτέλεσμα τελικά οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 1998 έως και σήμερα, να μην επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Ειδικά τώρα, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, κλείνουν και οι τελευταίες πόρτες εξόδου προς την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

• Εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών

• Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά (70%). Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Προσοχή. Βάσει νόμου, σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις.

Για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται οι ίδιες εισφορές εργαζομένου και εργοδότη που προβλέπονται και για τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Οσον αφορά στην επικουρική σύνταξη, δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ανωτέρω ποσού και καταβάλλεται χωρίς περικοπή.

Ειδικότερες ρυθμίσεις ισχύουν για συνταξιούχους λόγω γήρατος ΙΚΑ άλλων φορέων κύριας ασφάλισης που αυτοαπασχολούνται και συνταξιούχους ΙΚΑ ή άλλων φορέων κύριας ασφάλισης λόγω αναπηρίας που αυτοαπασχολούνται και τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ. Γι’ αυτούς, μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών προσαυξημένων κατά 50% από τις προβλεπόμενες. Ο νόμος 3863/2010 προβλέπει ότι ο χρόνος ασφάλισης του απασχολούμενου συνταξιούχου αξιοποιείται είτε για την προσαύξηση της σύνταξής του είτε για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων. Μάλιστα, αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης γίνεται πλέον σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο στην περίπτωση αναστολής της σύνταξης. Στην περίπτωση αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης στον φορέα από τον οποίο ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί των συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας.

Aδικία

Μιλώντας στην «Κ», ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι τα υψηλά ασφάλιστρα δημιουργούν ένα ισχυρό κίνητρο για «μαύρη εργασία», συνιστούν, σε αρκετές περιπτώσεις, αδικία για ανθρώπους που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για εργασία και έχουν καταβάλει τις εισφορές τους καθ’ όλο τον εργασιακό τους βίο, ενώ έχουν υποστεί και σημαντικές περικοπές στις συντάξεις τους τα τελευταία 5 χρόνια. Επισημαίνουν, δε, ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται, συνήθως δεν καλύπτουν θέσεις νέων, αφού αυτό που προσφέρουν είναι η εμπειρία τους σε συγκεκριμένους τομείς. Ειδικά για τον δημόσιο τομέα, προτείνουν μάλιστα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμόρφωσης του ισχύοντος καθεστώτος, ειδικές θέσεις συνταξιούχων που θα μεταλαμπαδεύουν την τεχνογνωσία τους. Οσο για τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμούν πως υπάρχουν λύσεις, όπως η παροχή κινήτρων στους εργοδότες, για παράδειγμα έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, υπό την προϋπόθεση ότι για κάθε συνταξιούχο θα προσλαμβάνουν κι έναν νέο εργαζόμενο.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, εντατικοποιούν τους ελέγχους, προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων Ηλιος και Εργάνη, ενώ έχουν έτοιμη διάταξη με την οποία στις περιπτώσεις εντοπισμού παραβατών θα παρακρατείται από τη σύνταξή τους το ποσό που θα έπρεπε να πληρωθεί κατά το διάστημα εργασίας, προσαυξημένο με επιτόκιο 4,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή